Закони самозбереження в умовах швидкого поширення епідемії коронавіруса піпа 2019-nCoV в світі диктують свої умови і в будівельній галузі.
Так, зведення двох сучасних лікарень у сумнозвісному місті Ухань (Китай) в лічені дні, викликало щире здивування громадськості, а не тільки фахівців в області будівництва.
Моніторинг розвитку будівельного бізнесу в Піднебесної свідчить про рекордні терміни зведення хмарочосів за лічені дні ще з 2012 року. У чому ж секрет таких темпів?
Чому таке ноу-хау неможливо в Україні? Чим ми гірші?

Кузьмін Сергій Сергійович ,експерт у будівельній галузі
Кузьмін Сергій Сергійович ,експерт у будівельній галузі


Звернемося за експертною думкою до професіонала – минулого директор «УкрДержБудЕкспертизи» Сергію Кузьміну.
На його думку, розгадка цієї таємниці криється в декількох факторах, які можна розібрати на прикладі будівництва лікарень «Лейшеншань» і «Хуошеньшань» на 2,5 тисячі ліжко-місць, виконаних в найкоротші терміни – до двох тижнів.
По-перше, онлайн-трансляцій даного будівництва видно, що на майданчиках одночасно працює до 1000 одиниць важкої будівельної техніки. Кількість фахівців-будівельників на одному об'єкті досягає - 4900 людей.
По-друге, як зазначено в декількох авторитетних інтернет виданнях, оплата робіт одного спеціаліста-будівельника при зведенні лікарень у місті Ухань склала 1200 юанів (173 долара) на день, що вдвічі більше середнього розміру оплати таких робіт Китаї. Таким чином тільки розмір виплачених будівельникам коштів, виходячи з вищевказаної статистики склав близько 8,5 млн. доларів США.
по-третє, і це головне, технологія будівництва таких об'єктів в більшій мірі складається з монтажу вже готових конструкцій (блоків), заздалегідь виготовлених Будівельними компаніями в промислових умовах із застосуванням передових технологій.
Виникає логічне запитання: чи можливе використання таких передових китайських технологій в Україні, наприклад, при будівництві житла для тимчасово переміщених осіб з території проведення ОРДЛО або при виникненні інших загальнодержавних запитів на таке прискорене будівництво соціальних об'єктів?
Для поширення такого досвіду, як вважає експерт з будівництва Сергій Кузьмін, на сьогоднішній день не вистачає таких важливих компонентів, як:
- Критична нестача кваліфікованих кадрів насамперед робочих спеціальностей. На сьогоднішній день багато будівельні компанії фактично воюють за професійних зварювальників, мулярів, монтажників і т. д.;
- Відсутність розробки і впровадження на виробничих підприємствах будівельної галузі нових енергоємних і дешевих технологій будівельних матеріалів блочного (монолітно-каркасного типу).
- Недостатність фінансування будівельної галузі з боку держави.
Крім того, не можна забувати, що обсяг житлового фонду (типової забудови 1960-тих – 1980-тих років), що вимагає реновації на сьогоднішній день складає, за найскромнішими підрахунками, вже більше 80%. В таких умовах створення передумов для нової хвилі типової забудови України, в наших реаліях, може стати міною вповільненої дії для наступних поколінь.
Однак, на думку Сергія Кузьміна, ми можемо і повинні взяти від нової китайської технології все найкорисніше, а саме - розвиток ринку будівельних матеріалів в частині впровадження передових наукових технологій (з забезпеченням належного контролю за їх якістю).
І такою може стати наша «ексклюзивна» технологія – технологія будівництва по-українськи.