Трохи історії…

Стадіон “Старт” на вулиці Шолуденка в Києві відомий тим, що саме на ньому 9 серпня 1942 року відбувся сумнозвісний «Матч смерті». Фатальними для київських футболістів стали поєдинки проти команди Flakelf (збірна німецьких зенітників). Перша зустріч відбулася 6 серпня 1942 року і завершилася переконливою перемогою українців – 5:1, зазначає у своєму блозі голова Київської міської партійної організації Політичної Партії "Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна".

Через три дні німці зібрали на матч-реванш підсилену команду. У перерві до гравців Старту в роздягальню зайшов німецький воєначальник (полковник) і під загрозою таборів і розстрілу зажадав від радянських футболістів, щоби ті здали матч. Другий тайм пройшов у рівній і жорсткій боротьбі й німцям таки вдалося зрівняти рахунок. Але потім Старт вирвав перемогу 5:3, яка коштувала їм життя. Відразу після гри всі 11 футболістів були відвезені в Бабин Яр і розстріляні.

До чого довела «турбота» столичної влади історичну пам`ятку?

У 2010 р. спорткомплекс було віддано (продано) у приватні руки з перспективою подальшої забудови. На місці стадіону мав з’явитися спортивно-оздоровчий комплекс та багатофункціональний житлово-офісний комплекс з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом.

Команда «Рідної країни» неодноразово ставала на захист «Старту», в результаті чого у березні (4.03.2015) цього року Київрада прийняла рішення про скасування передачі приватній структурі земельної ділянки стадіону.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Однак відновлювати стадіон так ніхто і не збирається.

Хронологія обіцянок мера

Не зважаючи на те, що столицею керує «спортивний мер», до об`єктів спортивної інфраструктури він виявився байдужим.

15 червня 2017 року під час виїздної наради Кличко доручив завершити всі юридичні питання, які стосуються повернення стадіону «Старт» у власність міста, розробити проект його реконструкції та здійснити всі роботи, щоб відкрити оновлений стадіон уже до кінця весни 2018-го року.

У вересні 2018 року Кличко знову вирішив пообіцяти: «У наступному році наше завдання – відкрити вже оновлений стадіон «Старт». Це моя місія як мера-спортсмена».

А так виглядає стадіон сьогодні, очевидно, що реконструкція за 5 років обіцянок і піару столичного очільника так і не почалась.

tribuna.com

tribuna.com

tribuna.com

Місце, як називають його забудовники, «золоте». Може саме тому Кличко не спішить його відновлювати?

Команда «Рідної країни» неодноразово проводила акції на стадіоні та зверталась до різних структур, щоб захистити від «влади забудовників» історичну пам`ятку. Ми й надалі будемо слідкувати, щоб «під шумок», як це любить влада, стадіон «Старт» не подарували черговим друзям Кличка чи нової влади.