Почну з того, що не можу не висловити свої думки щодо вже прийнятого Закону про ринок землі у ніч з 30 на 31 березня цього року на позачерговому засіданні ВРУ. З цього питання саме зранку 30 березня цього року Асоціацією платників податків України була висловлена позиція у Відкритому листі до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр - міністра України. Якщо її зазначити одним реченням, то буде так: «Питання відкриття ринку землі сильно збуджує українське суспільство, є соціально гострим і в цей непростий для країни час - час в умовах війни, епідемії, падіння економіки, закликаємо владу відкласти це питання до 2025 року».
По-перше, зроблю «маленьку» ремарку-нагадування, бо останнім часом про це читаю і це дійсно правда - коронавірус витіснив з інфопростору війну, а вона є, нікуди не поділася. Сьогодні вирішив подивитися цифри. Війна на сході України забрала життя людей, як коронавірус в усьому світі (40-45 тисяч людей). Вдумайтеся. Це жах.
Пояснюю до чого це я?
Для того, щоб мати кошти для боротьби із загрозою коронавіруса і виходу з фінансової кризи, чітко наголосили в своєму Відкритому листі до керівництва країни: владі необхідно «невідкладно розпочинати перемовини з клубом кредиторів та досягти з ними згоди щодо подовження терміну реструктуризації 17 млрд. гривень боргу України, які необхідно повернути в цьому році, не менше чим на 10 років, з обов’язковим «заморожуванням відсотків» і цей ресурс направити на підтримку української економіки».

Нам треба рятувати країну. При цьому, ми впевнені, що «необхідно брати нові кредити від МВФ тільки на умовах, не гіршими ніж деякі європейські країни, такі як Італія, Іспанія і це дасть можливість Україні пережити «негоду» із значно меншими втратами».
Публічно ставлю питання до влади від нашої Асоціації: перемовини хтось веде саме з такої державницької позиції? Не можна втрачати час.
По-друге, в мене є питання щодо процедури прийняття Закону вночі? Це цивілізований підхід приймати законопроект посеред ночі в умовах карантину? Коли фермери та інші не байдужі до цього питання українці не могли потрапити під Верховну Раду України?
По-третє, у Верховній Раді зареєстрували вже два проєкти постанов про скасування рішення парламенту про відкриття ринку землі.
Питання: що буде далі?
При всій щирій повазі до народного депутата України Ольги Василевської, яка пише пост в ФБ: «Ринок відкладається на рік для проведення повного аудиту земель і ревізії спірних актів. Землю продаватимуть лише фізичним особам до кінця перехідного періоду - до 2024 року. І лише пайову землю, а не державну. По 100 га в одні руки».
Думаю варто їй та й усім нам звернути увагу на публікацію Юрія Пероганича - українського громадського діяча, ініціатора створення і співзасновника громадської організації «Вікімедіа Україна»: «Щодо землі. В Україні її 604 000 км2 або 60 400 000 гектарів. Із них сільгосп земель 2/3 або 40 000 000 гектарів. Нас теж 40 000 000. Виходить по 1 гектару кожному або по 4-5 гектарів на середню родину. Якщо продавати по 100 га, а це один км2 в одні руки, земля опиниться у 400 000 власників, або 1% населення України. Якщо по 10 000 га, це вже 100 км2, то це лише 4 000 власників або 0,01% населення України».
Я впевнений, наразі коментарі зайві.