Наприкінці березня народний депутат від фракції "Слуга Народу" Гео Лерос підлив олії у вогонь української політики – опублікував відеозаписи, на яких нібито брат очільника ОП Андрія Єрмака – Денис Єрмак – обговорює призначення на різні державні посади, повідомляє "КП в Украине".

Пізніше Андрій Єрмак звернувся до правоохоронних органів із вимогою розслідувати всі обставини даної справи.

А поки правоохоронні органи розбираються, чи дійсно брат глави Офісу Президента торгував державними посадами, експерти намагаються з'ясувати, кому вигідний перший серйозний скандал в оточенні Володимира Зеленського.

Якщо вірити записам, Андрій Єрмак, брат глави ОП Дениса Єрмака, проводив свої переговори з потенційними чиновниками ще влітку і восени 2019 року. Чому ж вони не спливли тоді? Адже звинуваченнями в серйозній корупції було набагато простіше «збити» Зе!команду на зльоті, ніж фотографіями екранів смартфонів з інтимними повідомленнями.

Денис Єрмак, фото - facebook
Денис Єрмак, фото - facebook

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Незручний перемовник

Варіантів відповідей багато. І не останній з них – організатори прослуховування ставили за мету збити не «Слугу Народу» і не Володимира Зеленського, а саме Андрія Єрмака. І, можливо, таким чином зірвати мінський процес.

Якби вони оприлюднили плівки в 2019 році, то вдарили б не по Єрмаку, а по тодішньому голові ОП Андрію Богдану. До речі, саме він на той час відповідав за кадрову політику «зеленої» влади. Якщо плівки оприлюднені зараз, значить, організатори скандалу обирали час.

"У політичній площині важливий нюанс збігів. Єрмак активно брав участь у мінській контактній групі, у створенні так званої Консультаційної ради. Планувався навіть її запуск. І тут почалася атака проти голови ОП", – каже політолог Олексій Якубін.

Незважаючи на суперечливий характер ідеї створення ради, багато експертів сходяться на думці, що поки вона йде на користь України і дозволяє нам торгуватися на перемовинах.

Навіть заява депутатів «Слуги Народу» про неприпустимість цієї ради зіграла як фактор посилення переговорних позицій України. Принаймні, росіяни вже висловили стурбованість через призупинення створення цієї ради. Зрозуміло, що російська сторона зацікавлена в тому, щоб вибити ключового гравця і зламати українську гру.

"Буквально нещодавно Сергій Лавров заявив, що Україна хоче зірвати угоду по контактній групі, таким чином намагаючись перекласти на Україну відповідальність за невиконання мінських угод. І ми знаємо, яку роль відіграє в цьому Єрмак", – зазначає політолог Петро Олещук.

Тривалий час Єрмак є переговорником з проблеми Донбасу. Переговорник він досить ризикований, але ефективний. Стверджувати, що саме Єрмак поховав політичну кар'єру Владислава Суркова, було б занадто сміливо, але своє завдання у відставці багаторічного соратника Путіна він точно виконав. Згадаймо істеричну поведінку Суркова на нормандській зустрічі в Парижі цієї зими.

При цьому Єрмак не переходить ті самі "червоні лінії", від яких застерігають патріотично налаштовані противники Зеленського. Не дивно, якщо російська сторона спробує вибити таку людину з процесу або як мінімум послабити довіру до нього в українському суспільстві і політичному істеблішменті.

Андрій Богдан та Гео Лерос
Андрій Богдан та Гео Лерос

Подвійний удар

Росія вміє обирати моменти для удару. Анексія Криму сталася в той момент, коли Україна ще не відійшла від шоку розстрілу Майдану, керувалася тимчасової владою і не мала повноцінної боєздатної армії.

Зараз Україна ослаблена світовою пандемією коронавірусу і готується до пов'язаної з нею кризи економічної. І експерти припускають, що й цього разу керівництво РФ вирішило скористатися ситуацією. "Скандал із плівками – це політичні ігри багатьох політичних груп. А Росія підкидає дров. Росія сильно грає в Україні. В Україні їм цікавий хаос. Чим більше хаосу – тим краще для них" , – каже політичний експерт Тарас Загородній.

Політолог Валентин Гладких називає дві мети, які намагалися досягти організатори скандалу. "Я згоден із думкою, що цей скандал використовується проти Президента України. Хочуть показати, що Володимир Зеленський не відрізняється від попередників", – пояснює він.

А значить, за його словами, ця історія використовується і проти України в цілому. "Криза економічна, плюс пандемія, плюс світова криза, падіння цін на сировину. На такому тлі політична криза знизить здатність України відповідати на ці виклики. А кому це вигідно? Я думаю, вистачає суб'єктів, які є всередині країні і поза нею. Тоді теза російських політиків, що Україна як держава не відбулася, отримає реальне звучання", – каже Валентин Гладких.

Валентин Гладких, скріншот з відео
Валентин Гладких, скріншот з відео

Саме тому, наполягають експерти, потрібно провести неупереджене об'єктивне розслідування, яке допоможе встановити істину. При цьому потрібно виключити тиск – як на Андрія Єрмака, так і на Гео Лероса.

Політологи вважають, що в цій історії Президенту України дуже важливо дотримуватися обережності. Здавалося, було б логічним усунути або звільнити Андрія Єрмака. Але керівник ОП – це людина, яка повинна координувати дії всіх гілок влади, забезпечувати проходження антикризових рішень без бюрократії і тяганини. Навіть заступнику або першому заступнику Єрмака потрібно буде входити в курс подій пару тижнів, в той час як рахунок щодо ухвалення рішень йде на години.

"Мені хотілося, щоб ми були обережніші. Щоб і сам Президент був зацікавлений в тому, щоб це питання було вирішене. В такий спосіб, який буде прийнятний в даній ситуації. Якщо цей скандал – ракова пухлина, то не треба вбивати хворого. Потрібно вирізати її так, щоб хворий вижив", – підсумовує Валентин Гладких.