Про це написав головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко у своїй колонці.

«Україна втратила $0,5 млрд експорту чорних металів за перші чотири місяці цього року. Продажу за кордон у грошовому вираженні знизилися на 15,5%. Причиною цьому не тільки падіння цін. Дійсно, ситуація на ринках набагато гірше, ніж роком раніше. Ціни на плоский прокат за січень-квітень впали в середньому на 6-7% р./р., на арматуру – на 10%, на напівфабрикати – на 10-12%. Але також має місце зниження фізичних обсягів на 300 тис. т, або на 5,4%. І тут ми бачимо цікаву особливість: експорт напівфабрикатів зріс на 7,5%, в той час як прокату – впав майже на 16%. Саме це є одним з наслідків розвитку протекціонізму у світі», - написав Тарасенко.

За його словами, посилення протекціонізму – це нова тенденція останніх років і економічна криза, викликана коронавірусом, її лише посилить, що для України означатиме подальше витіснення зі світових ринків.

«Якщо аналізувати структуру експорту металургійної продукції з України, то будь-які зміни, що відбувалися в останні п'ять років, обумовлені тільки введенням проти вітчизняної продукції різних обмежувальних заходів. Таких налічується 36 в 13 країнах. Якщо просто, то спочатку нас «вигнали» з країн СНД. Потім з США та ЄС – до країн MENA. Тепер з країн MENA. Але далі бігти вже нікуди», - написав Тарасенко.

Він також підкреслив, що протекціонізм є новою нормою, до якої треба пристосовуватися, нейтралізувати наслідки, і, по можливості, отримувати вигоду, так як це явище нікуди не зникне найближчим часом.

Популярні новини зараз
Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Нагадаємо, раніше президент ICC Ukraine Володимир Щелкунов заявив, що підтримка експорту у період кризи має бути пріоритетом для влади, тому важливо забезпечити нормальні умови для логістики, а також підкреслив, що стабільна робота експортоорієнтованих підприємств дозволить Україні вистояти під час світової економічно-фінансової кризи.