Про це заявив голова Виконавчого комітету реформ Міхеїл Саакашвілі під час онлайн-зустрічі з керівником Європейської бізнес асоціації Ганною Дерев'янко, коментуючи можливість підписання меморандуму найближчим часом.

«Є великі західні інвестиції і ми по ходу змінили правила гри. Так робити жахливо. Тим більше, що зараз потрібно хапатися за інвесторів двома руками, тому що вони готові йти на компроміс», - заявив Саакашвілі, висловивши сподівання, що найближчим часом буде досягнуто компромісу.

За його словами, після багатьох місяців складних переговорів держава повинна прийти до вирішення проблеми зеленої енергетики, оскільки зараз інвестори пішли на критичні поступки.

«Якщо до кінця викручувати їм руки, і вони все одно на це підуть. Так не буде. Вони підуть до судів, а ми отримаємо довгостроковий репутаційний збиток», - підкреслив він, уточнивши, що говорив про це прем'єр-міністру Д. Шмыгалю і президенту України В. Зеленському.

Разом з тим, Саакашвілі повідомив, що сектор зеленої енергетики складається в основному з іноземних інвесторів і не має монополій. За його словами, а у найбільшого гравця – компанії ДТЕК Ріната Ахметова – частка на ринку зеленої енергетики менше 18%.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що уряд знайшов компроміс з інвесторами в «зелену» енергетику і Меморандум майже готовий до підписання.

21 травня зарубіжні інвестори з більш ніж 10 країн написали колективне звернення до голови уряду про те, що вони згодні на зниження зелених тарифів для якнайшвидшого підписання меморандуму з Кабміном.

Як зазначив власник компанії «Виндркрафт Україна», шведський інвестор Карл Стурен, Європейський банк реконструкції та розвитку, а також інші фінансові установи зупинили фінансування зелених проектів в Україні до моменту підписання меморандуму.

Раніше повідомлялося, 15 травня у Кабінеті міністрів України проходила зустріч голови уряду з гравцями ринку та профільними асоціаціями, які є представниками інвесторів з США, Норвегії, Швеції, Німеччині, Туреччині, Іспанії, Франції та інших країн.

На думку голови національно - комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Валерія Тарасюка, держава повинна знайти компроміс з іноземними інвесторами в зелену енергетику щодо зниження "зеленого" тарифу і таким чином уникнути арбітражів.