Про це йдеться у колонці генерального директора D. Trading Віталія Бутенко.

«У травні почало відбуватися щось дивне. На РСВ (ринок на добу вперед – ред.) стали з'являтися заявки на продаж електроенергії за дуже низькими цінами, значно нижче собівартості «Енергоатому». Ціни таких заявок були в діапазоні від 10 грн/Мвтг до 550 грн Мвтг, тобто більш ніж в 50 разів!!! нижче собівартості виробництва Енергоатому. Ринковою мовою це називається "демпінг", - повідомив Бутенко.

За його словами, велика пропозиція електроенергії за демпінговою ціною призвело до різкого провалу цін наприкінці травня.

«Аналіз даних Оператора ринку вказує на реалізацію спекулятивної схеми із перепродажу е/е державних підприємств ПАТ «Цэнтрэнерго» та ДП НАЕК «Енергоатом» на РСВ з отриманням надприбутків трейдерами учасниками схеми», - каже Бутенко.

Суть маніпуляцій, як розповів гендиректор компанії, полягає в тому, що трейдери закуповують електроенергію зі знижкою у державних енергогенеруючих компаній, і при цьому перепродують її на ринку на добу вперед по більш високій ціні для отримання прибутку. У свою чергу, держкомпанії такої можливості позбавлені, оскільки продали більшість електроенергії трейдерам.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

«Середня маржа трейдерів на перепродажі е/е держкомпаній Центренерго і АЕС склала близько 161 грн/Мвтг. У перерахунку на проданий обсяг, це одно чистого прибутку на схемі перепродажу понад 60 млн грн. Відмінний заробіток за 20 днів "непильною роботи", - зазначив топ-менеджер.

У той же час Бутенко назвав безпідставними звинувачення компанії в діях, які нібито привели до обвалу цін на РСВ. Він підкреслив, що Д. Трейдинг закуповує частину електроенергії безпосередньо у теплоелектростанцій ДТЕК Енерго, а частина електроенергії на РСВ. Але після початку маніпуляцій на ринку, компанія повністю перейшла на закупівлі електроенергії у ТЕС ДТЕК, у результаті чого її дії були розкритиковані головою комітету ПЕК парламенту Андрієм Герусом, а також Нацкомісією з енергетики і комунальних послуг.

«Це все одно, що звинуватити в поганій погоді перехожого, за те, що він скористався парасолькою, коли пішов дощ», - резюмував Бутенко.

Нагадаємо, з моменту запуску нового ринку електроенергії в липні 2019 ціна електрики на РСВ опускалася нижче позначки 1000 грн/Мвтг майже 30 разів. Максимальне падіння ціни сягало позначки 616 грн/Мвтг. Таке падіння ціни було зафіксовано нещодавно, 11 квітня 2020 р. Тоді проблеми в цьому ніхто, крім генеруючих компаній, не побачив.

В останню декаду травня стався черговий обвал цін на е/е на РСВ, причиною якого був названий вихід компанії ДТЕК з торгів на даному сегменті ринку.