Про це заявив політолог Кирило Сазонов в ефірі каналу "Україна 24".

"Список претензій до голови паливно-енергетичного комітету Геруса довжиною в кілька кілометрів: починаючи від імпорту російського вугілля та електроенергії, закінчуючи тим, про що говорив Кучеренко – створення злочинної схеми, яка призвела до збитків держпідприємств на 50 млрд гривень на ринку електроенергії", — сказав Сазонов.

На його думку, крапку в розслідуванні діяльності Геруса повинні поставити НАБУ та ДБР. Політолог також вважає, що вони повинні зацікавитися походженням значних доходів, які глава енергетичного комітету ВР задекларував за 2019 рік.

"Дозволю собі жарт, я називаю це "українським дивом": якщо ти безкорисливо б'єшся за низькі тарифи на електроенергію для окремих фінансово-промислових груп, рано чи пізно ти стаєш дуже багатою людиною. Але люди, обов'язки яких входить розслідування і контроль, дозволити собі гумор в цей момент не можуть, вони повинні уважно розібратися, звідки ці гроші, скільки їх насправді, а скільки їх в декларації, чи відповідають витрати доходами і як вони одержані. Тому що якщо людина явно лобіює імпорт російського вугілля, тільки на "Центренерго" на 400 млн зайшло за ціною вдвічі завищеною від ринкової, якщо людина лобіює менеджмент, про що кажуть бізнесмени, ставить на "Центренерго" свій менеджмент…», - сказав Сазонов.

Він також підкреслив, що партійність і депутатський мандат Андрія Геруса не повинні бути для нього індульгенцією.

Популярні новини зараз
Зустрічатимемо Сонце о 3 ночі: коли Україна востаннє перейде на "зимовий час" Дівчина 4 роки жила з тілами своїх батьків, яких сама вбила: отримувала пенсії та надсилала привітання братам У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль" По всій країні пройшли масові "облави" ТЦК: концерти, заклади, мажорні ресторани
Показати ще

«Дуже багато лобізму, дуже багато незрозумілих дій, які завдають шкоди економіці України, вганяють на збитки і державні, і приватні підприємства, при цьому Росія заробляє і одночасно людина (Герус – ред.) стає мільйонером – до нього дуже багато питань має бути з боку контролюючих органів», - счтает Сазонов.

Як повідомлялося, влітку 2019 року в держкомпанії «Центренерго» був призначений новий менеджмент, який пов'язують з групою «Приват» Ігоря Коломойського. За підсумками 2019 року збитки держкомпанії склали 2,5 млрд грн, у 2018 вона була прибутковою (1,4. млрд грн).

Зокрема, в серпні "Центренерго" підписала договір на поставку вугілля з Росії на 400 млн грн з ТОВ "Нафта Форс", засновник і директор якої був оператором на АЗС ANP (входить у групу "Приват") в Києві. За інформацією видання «Цензор.немає», вугілля поставлявся за ціною 3 165 грн за тонну, що вдвічі більше від ринкової на той момент - 1 741 грн за тонну. Крім того, «Центренерго» початок постачати за заниженими цінами електроенергію на підприємства групи «Приват» - Нікопольський і Запорізькі заводи феросплавів, «Дніпроазот», а також трейдера «Юнайтед Енерджі».

12 травня народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець і його колега з фракції "Європейської солідарності" Михайло Бондар закликали прем'єр-міністра Д. Шмигаля, а також в. о. міністра енергетики О. Буславец розібратися із закупівлею енергоносіїв для держкомпанії "Центренерго".

За даними розслідування Бігус.інфо вугілля на Центренерго поставляється через російські фірми бізнесменів, близьких до терористів «ДНР».

При цьому Радіо Свобода повідомила про постачання газу на Центренерго компанією Юнайтед Енерджі близькою до Коломойському. При цьому газ купується до напівдержавній Укрнафти нижче ринку і продається на Центренерго вище ринку.

«Юнайтед Енерджі» була першим і найбільшим імпортером електроенергії з Росії після відкриття імпорту по виправленню Андрія Геруса.