Аналітичний центр GMK Center прогнозує посилення впливу на вітчизняну металургію протекціоністських заходів, що вживаються державами на основних для України ринках збуту металопродукції.

Таку думку висловив Андрій Тарасенко, головний аналітик GMK Center, на вебінарі Української асоціації вапняної промисловості 18 червня.

«Посилення правил імпорту в різних країнах поставило під питання постачання 0,5 млн т сталевої продукції з України. Це відповідає приблизно 2,5% виробництва минулого року», – уточнив експерт.

На його думку, введені Туреччиною обмеження імпорту поки не завдають значної шкоди української продукції. А от наміри Саудівської Аравії ввести додаткові імпортні мита на сталь можуть позначитися на обсягах експорту прокату.

Популярні новини зараз
"Буде не страшно...": астролог визначив, чого чекати українцям до середини 2024 року Обійдемося без гарячих бутербродів: українцям доведеться по-новому платити за сир Часу більше не дадуть: українцям нагадали про важливу процедуру 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину
Показати ще

До того ж цінова кон'юнктура на ринках поки що не надто сприяє українського експорту металопродукції, незважаючи на те, що нинішні котирування дещо вище, ніж у квітні-травні. Однак ці рівні близькі до рівнів кризової осені минулого року.

«Рівень поточних цін дозволяє виправдати поставки напівфабрикатів. Але ціни на готову продукцію не покривають змінних витрат», – пояснює Андрій Тарасенко.

При цьому експерт не виключає, що сприятлива кон'юнктура може не відновитися і в 2021 році.

«Після падіння на 6,4% в цьому році, споживання сталі в світі зросте лише на 3,8% в наступному. Надлишкові потужності будуть чинити тиск на ціни. Тому, швидше за все, нас чекає ще один непростий рік», – вважає аналітик.

У цілому на підставі прогнозів Всесвітньої асоціації виробників сталі (World Steel Association про глобальному попиті, аналітики GMK Center допускають зниження виробництва сталі в Україні у 2020 році на 6% порівняно з 2019 роком – до 19,6 млн т.

У разі збереження рівня завантаженості потужностей виробництво сталі може скоротитися на 4,3% – до 19,9 млн т.

Нагадаємо, минулий рік був найгіршим для вітчизняної сталеливарної галузі. У 2019 році металургійні підприємства скоротили виробництво сталі на 1,2% порівняно з 2018 роком – до 20,85 млн т.