Національне антикорупційне бюро може пред'явити претензії президентові України Володимиру Зеленському за підписання меморандуму з МВФ, в якому узгоджена ціна газу для населення з імпортного паритету – з урахуванням доставки з європейських хабів.

Про це в Facebook написав екс-глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.

Він зазначив, що в підписаному з МВФ меморандумі зазначено, що ціноутворення хаб і логістика застосовується також для газу, видобутого в Україні. При цьому НАБУ має претензії в частині доставки до формули Роттердам+, яка раніше визначала вартість вугілля в Україні.

«Найголовніший ризик - НАБУ в потрібний момент може пред'явити претензії і самому Зеленському в такому дусі - імпортний паритет в газі необґрунтований, транспортні витрати документально не підтверджені і так далі...», - написав Вовк.

За його словами, НАБУ може так вчинити вже цієї зими - як тільки газ як товар зросте у 2 рази від поточного рівня.

Популярні новини зараз
Мінімум 2400 грн: пенсіонерам готують доплати, які залежатимуть від стажу Мобілізація набирає обертів: розшук ухилянтів буде посилено Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули Реформа ТЦК не скасує примусову мобілізацію: українців і далі пакуватимуть в бусики
Показати ще

У той же час він наголосив, що тривалий розгляд справи про формулою Роттердам+ в судах лише підтверджує її правомірність і обгрунтованість.

«Слідство вже 4 рік «звивається» з сюжетною лінією, докази НАБУ/САП зліпили з піску», - додав екс-глава НКРЭКУ.

Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенернии виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенернии. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. Амстердам +. Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.

На думку народного депутата України, голови Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, коли працювала формула «Роттердам+» вітчизняне вугілля був затребуваний, шахтарі мали роботу і зарплату, а зараз вони готові їхати в Київ на мітинги. Він підкреслив, під час дії формули «Роттердам +» ціна була 1700 гривень. Коли її перестали використовувати після критики, яку піднімав Андрій Герус, почався дисбаланс у вугільній галузі