Депутат зазначила, що формула «Роттердам+», яка діяла до 1 липня 2019 року, дозволяла мати найбільш вигідну, прозору та обґрунтовану ціну, що сприяло розвитку вугільної галузі.

«Шахти працювали, видобуток зростав, гірники отримували зарплату, держпідприємства, в тому числі Центренерго, були прибутковими. Держава отримала близько мільярда гривень у вигляді податків. Енергосистема працювала безперебійно», - написала Гриб.

Однак після скасування дії формули «Роттердам+» ціна на вугілля значно збільшилася, в результаті чого постраждала не тільки вугільна галузь, але й енергетика в цілому, а економіці країни було завдано істотної шкоди.

«Збиток ТЕС – 4 мільярди», - зазначила Гриб.

Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Популярні новини зараз
"Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам +». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.