«Необхідно отримати повне відшкодування витрат, а також відшкодування вартості грошей і обґрунтований прибуток на капітал, інакше інвестиції не допоможуть», -заявив Едвард Чоу, головний науковий співробітник Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Коментуючи особливості впровадження в Україні стимулюючого тарифоутворення, Чоу зазначив, що держава через нормативні документи має створити комфортні умови для громадян, надаючи допомогу соціально-незахищеним верствам населення через субсидії. Разом з тим, вони не повинні поширюватися на промисловість. «Законодавче регулювання не повинно бути використане для субсидування енергонеефективною і не модернізованої сталевий або хімічної промисловості», - зазначив Чоу.

Також міжнародний експерт висловив стурбованість тим, що тема стимулюючого освіти та умов його впровадження не перший рік обговорюється в Україні, але так і не отримала практичної реалізації.

Нагадаємо, українські та міжнародні експерти висловилися про необхідність впровадження в Україні стимулюючого тарифоутворення за європейською моделлю.

На думку ЄВА, при впровадженні нової моделі варто враховувати міжнародний досвід країн, де успішно введено RAB регулювання, а саме – уникнути поділу бази активів на нову і стару і впровадити єдину ставку, рівну середньозваженої вартості капіталу – WACC. На думку "Ernеst&Young", ставка WACC також є економічно доцільною і робить обленерго привабливим і зрозумілим для будь-якого інвестора, що важливо для Фонду Держмайна, який чекає RAB-тариф для запуску приватизації державних обленерго.

Популярні новини зараз
Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули Мінекономіки готує нові правила бронювання працівників: що зміниться до листопада Літні українці можуть залишитися без пенсії: кого прирекуть на голодну старість ТЦК отримає нові повноваження: зобов'яжуть приймати документ
Показати ще

Раніше повідомлялося, що Міненерго закликає Регулятора при впровадженні RAB-тарифу спиратися на рекомендації учасників ринку: "Пропонуємо прислухатися до пропозицій усіх зацікавлених сторін щодо проекту постанови з метою вирішення накопичених роками проблем розподільних компаній з метою забезпечення якісного і безперебійного електропостачання споживачів України".