Про це написав політолог Кирило Сазонов в блозі на Site.ua, коментуючи повідомлення ЗМІ, що належать Ігорю Коломойському, про нібито некоректну роботу Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі.

Політолог нагадав, що група "Приват" вже не перший день домагається підвищення мит на імпортне дизельне паливо і скраплений газ, щоб підняти ціни на паливо на внутрішньому ринку, де компанії займають монопольне становище.

«Хлопці на максимумі своїх потужностей займають певний сегмент українського дефіцитного ринку ДТ. Рости за рахунок виробництва нікуди, тому просто хочуть підняти ціну. Але заважає імпорт, який тоді буде дешевше - ні монополії, не пройде такий сценарій. Але можна підняти ціну на імпорт з допомогою мит. Тоді і ціни на свою продукцію сміливо можна підняти. Частка на ринку залишиться такою ж. Вкладати нічого не треба - ні в що працюють потужності, ні у створення нових. Просто підвищення ціни дасть мільярди чистого прибутку на рівному місці», - написав Сазонов.

За його словами, від введення мита на імпортне дизпаливо і зростання цін на заправках постраждають, насамперед, аграрії і звичайні автомобілісти, а в кінцевому підсумку це призведе до зростання цін на продукти.

«Заплатять всі - навіть ті, хто не їздить. Тому що доставка товарів та продуктів у магазини теж подорожчає, і все це повісять на покупця», - підкреслив Сазонов.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ПАТ "Укрнафта", АТ "Укртатнафта" та АТ "Укргазвидобування" звернулися зі спільною заявою до Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства за фактом нібито антиконкурентних дій при поставках в Україну російського дизельного палива і скрапленого газу, і вимагають введення на них мита у розмірі 8,46%.

У свою чергу експерти підкреслюють, що підвищення акцизу на зріджений газ і введення мита на імпортне дизельне паливо приведе до зростання цін на заправках і вдарить, насамперед, по найменш платоспроможним українцям.