Про це в інтерв'ю для Економічної правди повідомила в. о. міністра енергетики Ольга Буславець.

“Мені здається, що (інвестори - ред.) будуть чекати голосування за законопроект, який був розроблений на підставі меморандуму. Я думаю, що ще багато зможуть приєднатися до цього меморандуму, тому що судитися – це теж недешеве задоволення”, - сказала міністр.

За її словами, для інвесторів краще мати зрозумілі правила гри, ніж відчувати на собі посилення кризи в енергетиці.

“Краще мати зрозумілі правила гри, причому це ж не тільки інвестори йшли на якісь поступки, держава взяла на себе зобов'язання, що реструктуризують борг і будуть забезпечувати виконання всіх законодавчих актів з точки зору поточної оплати і так далі”, - додала Буславец.

Як повідомлялося, 10 червня глава Кабміну Денис Шмигаль підписав з представниками інвесторів в «зелену» енергетику меморандум, який повинен вирішити проблеми сектора і допомогти вивести енергетичну галузь з кризи. За словами прем'єра, пропонований для прийняття в парламенті законопроект повинен повністю грунтуватися на положеннях, які прописані в меморандумі – на інші поступки щодо зниження зелених тарифів уряд не піде. Глава Кабміну наголошує, що законодавче впровадження положень меморандуму дозволить Україні заощадити близько 2 млрд євро до 2030 року.

Популярні новини зараз
Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

3 липня народні депутати ухвалили в першому читанні законопроект №3658 щодо скорочення зелених тарифів. Зокрема, ключові положення документа передбачають зниження зелених тарифів для ВЕС, введених в експлуатацію до 2020 року, на 7,5%, для СЕС – на 15%. Він встановлює відповідальність за небалансы виробникам ВДЕ в 2021 році в розмірі 50% від помилки прогнозу і 100% в 2021 році. Також він вказує, що держава вирішить проблему поточної заборгованості (15 млрд грн) перед підприємствами «зеленого» електроенергії – 40% до кінця 2020 року і по 15% щокварталу до кінця 2021 року.

Раніше Секретаріат енергетичного співтовариства заявив, що Верховна Рада до виходу на літні канікули (середина липня) ухвалити в цілому даний законопроект.

Нагадаємо, енергетична галузь України переживає кризу. Всі без винятку державні компанії на ринку електроенергії накопичили багатомільярдні борги за останні 9 місяців роботи.

Також раніше виник скандал, пов'язаний з листуванням двох народних депутатів – голови та члена Комітету з енергетики Верховної Ради Андрія Геруса і Андрія Жупаніна. У смс-переписці містилися нецензурні формулювання, які передбачають намір розправи з інвесторами в «зелену» енергетику, що викликало низку критичних заяв міжнародних інвесторів і організацій, що закликають Володимира Зеленського зустрітися з інвесторами і вирішити проблему «зелених».