Обсяг необхідних інвестицій для модернізації електромереж – 17,5 млрд доларів. Залучити такі інвестиції можливо тільки при стимулюючому тарифоутворення з європейським практикам. Такий висновок дослідження «Securing Capital Investment in Ukraine’s Grid: The Road to the Future», яке провів Міжнародний центр податків та інвестицій (ІТІС).

Основною проблемою електромереж в Україні є старіння інфраструктури, побудованої в Радянському Союзі. Понад 14,7 з 23,0 тис. км розподільних ліній експлуатуються понад 40 років, в той час як не менш 50% розподільних ліній низької напруги і 45 відсотків трансформуючих станцій потребують негайної заміни. Про це говорять експерти економіки і енергетики Аріель Коен і Владислав Іноземцев в дослідженні «Securing Capital Investment in Ukraine’s Grid: The Road to the Future» Міжнародного центру податків та інвестицій (ІТІС).

Наслідком такого старіння є те, що середній споживач в Україні відключено від електропостачання на термін до 700 хвилин в рік, тоді як в Польщі цей показник становить 180 хвилин, у Чеській Республіці — 73 хвилини, а в Данії — тільки 15 хвилин. Другим негативним показником є те, що втрати при розподілі становлять не менше 10% всієї електроенергії, виробленої в країні.

За оцінками експертів, для усунення існуючих проблем та проведення модернізації енергомережі необхідно 17,5 млрд доларів. Залучити такий обсяг коштів допоможе реформа тарифоутворення:

«Однією з таких важливих регуляторних реформ є, так званий, RAB-тариф, який стимулює операторів системи розподілу енергії інвестувати в технічне обслуговування та модернізацію енергосистем», - йдеться в дослідженні.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою
Показати ще

Дослідники кажуть, що запропонована українським Регулятором модель RAB-тарифу істотно відрізняється від успішних іноземних практик. Регулятор запропонував практично повністю застосувати RAB-тариф до нових установок: на нові інвестиції фіксована дохідність 15 відсотків у рік, у той час як «старі» активи будуть приносити своєму власникові всього 1 відсоток на рік.

Аріель Коен і Владислав Іноземцев бачать в цьому 2 недоліки: По-перше, якщо застаріла інфраструктура почне виходити з ладу, нові об'єкти не вирішать проблему. По-друге, сама ідея поділу мережі на «старі» і «нові» елементи проблематична, оскільки важко визначити, яка частина інвестицій іде на будівництво нових ліній порівняно з тим, що використовується для ремонту і модернізації існуючої інфраструктури.

Експерти кажуть, що для досягнення цілей, необхідно впроваджувати RAB за методикою, яка вже довела свою ефективність в інших європейських країнах: «Основою для RAB тарифів повинен бути досить високий рівень WACC, який зможе генерувати кошти, необхідні для модернізації і обслуговування мережі. Вкрай важливо, щоб ставка повернення не диференціювалася на «старі» і «нові» активи, оскільки цей підхід підриває всю концепцію реформи».

Нагадаємо, раніше Адріан Прокип, старший науковий співробітники Інституту Кеннана (США) експерт з енергетики Українського інституту майбутнього, назвав реформу стимулюючого тарифоутворення в Україні симуляцією, а не стимуляцією інвестицій.