Про це заявив генеральний директор УНПА "Укркокс" Анатолій Старовойт.

«Нам сірчана кислота потрібна для очищення коксу від аміаку. І в результаті, якщо я не очищаю від аміаку, я можу зупинити просто коксове виробництво. Зупинимо коксове виробництво – зупинимо доменне», - сказав Старовойт.

За його словами квотування на імпорт сірчаної кислоти призвело до монополізації ринку, виробники стали продавати її через посередників, в результаті ціни на ресурс значно зросли, а недавня аварія на підприємстві «Сумихімпром» призвела до гострого дефіциту сірчаної кислоти в Україні.

«І на Хімпром сталася аварія, звичайно, це створило труднощі. А тут ще й прокладочка працює…», - зазначив Старовойт.

На його думку, необхідно скасувати квотування на імпорт сірчаної кислоти, в іншому разі можлива зупинка металургійних підприємств.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

«Проблема стосується всього металургійного комплексу. Тому що якщо ми зупинимо коксове виробництво, значить, зупинимо і доменне», - наголосив Старовойт.

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на поставки сірчаної кислоти. Офіційною причиною стала нібито захист вітчизняного виробника. В результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов зросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку. Це, в свою чергу, призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників. Ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту з-за квот на імпорт можна лише у обмеженого кола постачальників, якими, як правило, є приватні компанії, а не державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Експерти та представники профільних асоціацій наполягають на необхідності негайного скасування обмежень на імпорт сірчаної кислоти та олеуму для нівелювання ризиків недообеспечения підприємств-споживачів критично важливим для них сировиною, а також створення умов для руйнування корупційних схем, які на фоні введення квот були збудовані навколо державних підприємств-виробників сірчаної кислоти.