Договір на поставку вугілля між ПАТ «Центренерго» і «ДТЕК Енерго» за ціною імпортного паритету (Роттердам+) став першим контрактом в історії цієї державної компанії, заснованим на прозорому ринковому ціноутворенні.

Про це у колонці «Кому вигідний Роттердам плюс?» для видання «Новий Час» повідомив генеральний директор компанії D. Trading Віталій Бутенко.

«Контракт на поставку вугілля між «Центренерго» і ДТЕК — це перший контракт в історії «Центренерго», який укладено на базі прозорого ринкового ціноутворення. У цьому нове керівництво держкомпанії дійсно зробило прорив. Відкрито. Чесно. Без корупції», - підкреслив Віталій Бутенко.

За цим контрактом державна компанія «Центренерго» отримала можливо купувати вугілля на 20% нижче регуляторної ціни і на 10% дешевше, ніж вартість газ, на якому до недавнього часу працювали ТЕС цієї компанії.

«З точки зору галузі і держави теж вигоди очевидні: економія для держпідприємства посилилася збереженням робочих місць на Добропольеугле, зростанням ВВП і збільшенням податкових надходжень», - наголосив Бутенко.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У той же час при всіх перевагах цього контрактах, керівництво «Центренерго» вирішила в медійному просторі відхреститися від формули, прописаної в контракті.

«Це незважаючи на всі очевидні вигоди і користі для галузі і України, які в даному випадку не підлягають ніякому сумніву і визнаються всіма сторонами. Може тому, що вони не вписуються в концепцію «зради», насаджувану блогерами, а тепер вже політиками», - додав гендиректор D. Trading.

Вся полеміка в ЗМІ щодо Роттердам+, на його думку, не має ніякого відношення до господарської або комерційної тематики.

«Роттердам+ звучить «сумнівно» тільки тому, що таким його зробили мільйони доларів, вкладені в медійну війну одних політиків з іншими. Але від керівників бізнесів чекають правильних і прозорих ринкових рішень, взаємовигідних, а не політичних гасел», - підсумував Віталій Бутенко.

Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля для встановлення прогнозної вартості електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для всього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловості зросла.

10 липня за дорученням Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам +».

Уряд Олексія Гончарука запровадило, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Ст. Зеленський) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення - т. зв. «Амстердам +». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF.