Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус в черговий раз заявив про недоцільність забороняти імпорт електроенергії з Російської Федерації та Білорусі на законодавчому рівні, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

«На рівні закону обмежувати імпорт електроенергії не дуже правильно... Наприклад, взимку може статися, що у нас в ремонт випаде якийсь блок, а на вулиці мороз «мінус» 30 і тримається кілька тижнів. І може бути так, що нам теоретично знадобиться імпорт, щоб виправити ситуацію», – заявив Герус на прес-конференції в Києві 27 липня, коментуючи ініціативу Міністерства енергетики про заборону імпорту е/е з РФ і Білорусі (законопроект № 3657).

Аналізуючи наслідки прийняття закону про заборону імпорту, голова профільного комітету припустив відповідну реакцію РФ і Білорусі і як результат – обмеження експорту української електроенергії.

Він також розкритикував підхід Міністерства енергетики про захист внутрішнього виробника електроенергії. За його твердженням, заборона на імпорт з Росії та Білорусі «створює проблеми на рівному місці».

Нагадаємо, восени 2019 року після чотирирічної перерви Україна почала імпортувати електроенергію з РФ. Це стало можливим внаслідок поправки Андрія Геруса.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

З жовтня 2019 р. по березень 2020 р. Україна імпортувала електроенергії з Росії на суму 1 млрд грн. Найбільшим імпортером електроенергії з РФ була компанія «Юнайтед Енерджі», близьке до олігарху Ігорю Коломойському.

4 травня у Верховній Раді президент України Володимир Зеленський заявив, що не може бути й мови про імпорт електроенергії в країну, оскільки це залишить тисячі шахтарів без роботи.

наприкінці квітня Міністерство енергетики розробило новий енергобаланс України на 2020 рік і повністю відмовилося від поставок електроенергії з Білорусі та Росії.

Міненерго розробило законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до кінця 2021 р.