Кошти від екологічного податку, які сплачують промислові підприємства, не використовуються за призначенням і спрямовуються на погашення дефіциту бюджету по соціальних виплатах.

Про це заявив економічний експерт, глава Центру екології та розвитку нових технологій Владислав Антипов в ефірі "Україна 24".

"Зараз велика частина коштів просто проїдається і не використовується для вирішення назрілих екологічних проблем", - сказав Антипов.

За його словами, зараз в Україні багато сфер економіки та державного регулювання побудовано з однією метою - наповнення державного бюджету, а не вирішення тих завдань, для яких зібрані кошти повинні бути призначені.

"Тобто податки не мають стимулюючу функцію, а виключно фіскальну. І, так само побудований і екологічний податок", - уточнив експерт.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Нагадаємо, раніше Європейська бізнес асоціація закликала Верховну раду реформувати механізм збору та використання екологічного податку. У зв'язку з цим бізнес-співтовариство пропонує дозволити підприємствам використовувати до 70% коштів екоподатку на інвестиції в природоохоронні заходи.

На їх думку, такий крок дозволить підвищити ефективність використання коштів у частині впливу на екологічну обстановку, бо промислові підприємства розуміють, шляхом реалізації яких заходів можна знизити навантаження на навколишнє середовище.

Зараз екоподаток розподіляється між бюджетами різних рівнів в наступних пропорціях: місцеві бюджети - 55%; держбюджету - 45%.