Державний науково-дослідний експертно - криміналістичний центр Міністерства внутрішніх справ підтвердив, що в період дії формули «Роттердам+» український ринок вугілля був залежний від імпорту і імпортна альтернатива була виправданою для визначення його ціни.

Про це у своїй колонці для видання «Оглядач» повідомила адвокат Наталія Дригваль, оприлюднивши копію відповідного висновку інституту судових експертиз.

«Імпортна альтернатива для встановлення цін на вугілля є виправданою як методики, що дає цінові орієнтири учасникам ринку та зменшує суб'єктивний фактор. Дане твердження підтверджується рядом експертиз і досліджень, зокрема Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України та глобальної асоціації Euracoal», - повідомила адвокат.

Згідно з висновком експертно - криміналістичного центру МВС, принцип імпортної альтернативи не використовується тільки в тому випадку, якщо на ринку є профіцит товару і рівень собівартості «замикаючого» виробника, який поставляє продукцію на внутрішній ринок, що знаходиться нижче імпортної альтернативи.

«За результатами дослідження встановлено, що попит не задовольнявся внутрішнім виробництвом в період дії формули («Роттердам+» - прим.)», - йдеться в копії висновку експертно - криміналістичного центру МВС.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Також собівартість більшості шахт України знаходиться вище імпортного паритету у зв'язку зі складними гірничо-геологічними умовами та хронічним недоінвестуванням.

Нагадаємо, формула «Роттердам +» діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної гуртової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формулу було скасовано з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

10 липня 2020 р. за сприяння Офісу президента України і за посередництва Міністерства енергетики державна компанія «Центренерго» уклала контракт на покупку українського вугілля за ціною імпортного паритету, розрахованої за формулою «Роттердам +».

За принципом імпортного паритету з 2017 р. в Україні формується ціна на природний газ для населення. Ціни визначаються на основі вартості газу в європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну. Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив цей підхід у меморандумі з МВФ. Він передбачав включення вартості доставки газу з Нідерландів - біржа TTF. З 1 серпня ціни на газ для населення стали нерегульованим, однак принцип імпортного паритету при ціноутворенні продовжив свою дію.