Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив головред Цензор.нет Юрій Бутусов з посиланням на джерела в САП.

"3 серпня антикорупційна прокуратура зупинила розслідування. Це рішення погоджено з НАБУ. У справі немає ключового елемента, без якого вона втрачає сенс-експертизи, яка визначає наявність збитку державі. Ця експертиза проводиться цілий рік в експертному центрі Служби безпеки України. Але вона все ще не завершена. САП дає можливість НАБУ і СБУ завершити експертизу, оскільки тепер термін розслідування зупинений", - написав журналіст.

Нагадаємо, 8 серпня 2020 р.закінчувався термін проведення розслідування, яке триває 3,5 року, з березня 2017 р. Згідно з кримінально-процесуальним кодексом, до 8 серпня 2020 р. НАБУ зобов'язане було завершити розслідування, а САП передати справу до суду або закрити справу за відсутністю складу злочину.

Раніше повідомлялося, що за інформацією адвокатів сторони захисту, НАБУ за 3,5 роки не вдалося отримати жодної експертизи, що підтверджує нанесення збитків формулою «Роттердам+». При цьому сторона захисту надала висновки чотирьох українських державних і міжнародних дослідницьких інститутів, які підтвердили відсутність будь-яких збитків або необґрунтованого отримання прибутку від дії формули.

Раніше інформацію про відсутність висновків експертизи про збитки в кінці червня 2020 р.підтверджував і сам глава САП Назар Холодницький.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Колишній заступник генпрокурора (2015-2016 рр.) Давид Саквалерідзе також заявив, що у справі «Роттердам+» немає складу злочину, через що воно може розвалитися в суді.

Нагадаємо, формула "Роттердам »" діяла для розрахунку вартості вугілля при встановленні прогнозної оптової ціни електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016-2019 років. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен. Формула була скасована з 1 липня 2019 з введенням ринку електроенергії.

Аналогічний принцип ціноутворення з 2017 р.і по поточний момент діє при визначенні вартості природного газу для населення. Ціни встановлюються на підставі вартості газу в європейських хабах плюс витрати на його доставку в Україну. Цей принцип - так звана формула " Амстердам»" - в червні 2020 р.був прописаний в меморандумі з МВФ, підпис під яким поставив в тому числі президент Володимир Зеленський.

За оцінками голови виконавчого комітету Ради реформ України Михайла Саакашвілі, принцип ціноутворення на вугілля за формулою «Роттердам+» ідентичний принципу «Амстердам+», який застосовується для визначення ціни на газ для населення.

Нагадаємо також, що через рік після скасування формули «Роттердам+», 10 липня 2020 р.державна компанія «Центренерго» за сприяння офісу президента України та Міністерства енергетики уклала контракт на купівлю українського вугілля за формулою «Роттердам+».

Специальная антикоррупционная прокуратура остановила расследование одного из самых резонансных дел современной Украины -...

Geplaatst door Юрий Бутусов op Donderdag 6 augustus 2020