Українській владі пора почати використовувати кошти екоподатку, сплачені підприємствами на заходи щодо зменшення забруднень навколишнього середовища, а не на покриття дефіциту бюджету за різними напрямками.

Про це у своєму блозі на Цензор.нет написав політолог Кирило Сазонов, зазначивши, що зараз 45% зібраного екоподатку йде до держбюджету, а 55% - до місцевих бюджетів.

«В результаті, наприклад, за 2017 рік з 4 млрд.грн. екоподатку на природоохоронні заходи спрямовано було лише 1 млрд. Держбюджету потрібні гроші на виплату держборгу і космічних зарплат членам різних наглядових рад держструктур (одному тільки Сергію Лещенку) щомісяця по 323 тис.грн., і таких як він багато)», - написав Сазонов.

При цьому він підкреслив, що місцевим бюджетам потрібні гроші на школи і дороги, спортмайданчики і лікарні. Але при такій системі використання екоподатку грошей на поліпшення екології не залишається. А на лікарні доводиться витрачати все більше і більше, вважає політолог.

"Виходить, як з антикоронавірусним фондом-більше половини грошей з нього витратили на ремонт доріг, але в лікарнях Івано-Франківська та Харкова немає вільних місць для тих, хто захворів коронавірусом», - додав Сазонов.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

На його думку, потрібно зробити так, щоб значна частина екоподатку прямувала в спецфонди держбюджету, з яких прямувала виключно на природоохоронні заходи.

«До речі, у нас є підприємства, які вкладають у природоохоронні заходи і без приходу екоконтролерів. Цим підприємствам потрібно зменшувати суму нарахованого еконоподатку на розмір інвестицій в екологічну модернізацію виробництва. Такі пропозиції є у двох законопроектах - про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів. Їх потрібно прийняти", - підсумував Сазонов.

Нагадаємо, раніше Європейська Бізнес Асоціація закликала Верховну раду реформувати механізм збору та використання екологічного податку. У зв'язку з цим бізнес-Спільнота пропонує дозволити підприємствам використовувати до 70% коштів екоподатку на інвестиції в природоохоронні заходи.