Про це у своєму блозі на Цензор.нет написав політолог Кирило Сазонов.

У Раді зареєстровано законопроект "Про державний екологічний контроль". Вивчивши його, прийшов до висновку – документ "заточений «на те, щоб зручніше було» кошмарити" підприємства-забруднювачі, а не на вирішення проблем з екологією і здоров'ям людей.

За його словами, в законопроекті прописані однакові штрафи за наднормативне використання природних ресурсів, які будуть застосовуватися як для малих, так і великих підприємств.

"Тобто, якщо вижив всупереч відсутності держпідтримки в каратіно-криза представник МСБ використовує в своєму шиномонтажі 3 наднормативних кубометра води, його оштрафують так само, як і який-небудь феросплавний завод, який перебере 3 тис.кубометрів. І якщо ви думаєте, що у випадку з шиномонтажем справа дійде до штрафу, то помиляєтеся – держекоконтролер отримає хабар, для чого і з'явилася в законі ця безглузда норма», - вважає Сазонов.

Також він додав, що законопроект дає право екоконтролю при позапланових перевірках вламуватися на підприємства без узгодження з іншими органами влади.

Популярні новини зараз
Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

"Нововведення також дає право зупиняти підприємство на три дні на час екопроверкі. Уявляєте, скільки десятків (якщо не сотень) мільйонів втратить, скажімо, хімічний завод, якщо на вимогу держекоконтролерів його зупинять на три дні для перевірки? І скільки грошей втратять підприємства, які через зупинку хімзаводу не отримають вчасно необхідні їм селітру або Амофос?» ,- обурився політолог.

Він зазначив, що це кращий привід для шантажу і вимагання, оскільки власник великого підприємства віддасть перевагу передати пухкий конверт з грошима екоконтролеру, ніж зупинити виробництво на три дні.

"Схоже, зовсім не поліпшення екології було справжньою метою розробників законопроекту "Про державний екологічний контроль", - резюмував Сазонов.

Нагадаємо, раніше Європейська Бізнес Асоціація закликала Верховну раду реформувати механізм збору та використання екологічного податку. У зв'язку з цим бізнес-Спільнота пропонує дозволити підприємствам використовувати до 70% коштів екоподатку на інвестиції в природоохоронні заходи.

На їхню думку, такий крок дозволить підвищити ефективність використання коштів в частині впливу на екологічну обстановку, так як промислові підприємства розуміють, за рахунок реалізації яких заходів можна знизити навантаження на навколишнє середовище.

Зараз екоподаток розподіляється між бюджетами різних рівнів у таких пропорціях: місцеві бюджети-55%; держбюджет - 45%.

За оцінкою експерта, голови Центру екології та розвитку нових технологій Владислава Антипова, кошти від екоподатку, які сплачують промислові підприємства, не використовуються за призначенням і спрямовуються на погашення дефіциту бюджету по соціальних виплатах.