Про це заявив глава Укркокс Анатолій Старовойт за підсумками наради в Міністерстві економіки.

За його словами, введення квот на імпорт сірчаної кислоти в 2018 році призвело до різкого зростання вартості цього продукту. "Є світова ціна на сірчану кислоту, ми готові купувати за світовою ціною. Але не треба ж користуватися ситуацією, коли введена квота і піднімається ціна. Перетнула кордон (сірчана кислота, - Ред.), і вже в два рази дорожче», - зазначив він.

При цьому становище самих виробників не покращилося, всі кошти осідають в кишенях посередників. "Ціни повинні піти трохи вниз. Бо металурги, коксохіміки всі разом 700 мільйонів переплатили. Питається в завданні: ці 700 мільйонів можна прекрасно пустити на техпереозброєння і т.д.».

Нагадаємо, з 1 вересня 2018 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на постачання сірчаної кислоти. Офіційною причиною став нібито захист вітчизняного виробника, але в результаті введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов виросли майже в два рази, відбулася монополізація ринку, писав "Главком".

За оцінками видання, це призвело до того, що підприємства-споживачі опинилися в заручниках у окремих посередників: ті зривають поставки, диктують економічно необґрунтовані умови, проте вибору немає – купити сірчану кислоту з-за квот на імпорт можна лише у обмеженого кола постачальників, якими, як правило, є приватні компанії, а не державні підприємства, які цю сірчану кислоту виробляють.

Популярні новини зараз
Жодної "бусифікації": кого можуть мобілізувати тільки добровільно Поліція займеться школярами: будуть реагувати дуже швидко На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі Школярі будуть вдома довше: скільки триватимуть зимові канікули
Показати ще