Про це свідчать дані "Української енергетичної біржі", передає БізнесЦензор.

Найбільшим покупцем, за даними біржі, стало належить групи "Приват" ПрАТ "Синтез Ойл". Ця структура раніше була постачальником вугілля на ТЕС "Центренерго" і виступає одним з операторів нафтоперевалочного комплексу в порту Одеси.

Саме на ПрАТ "Синтез Ойл", за інформацією програми" Схеми: корупція в деталях", були зареєстровані номерні знаки автомобіля охорони, який на початку 2019 року супроводжував кандидата в президенти Володимира Зеленського.

"Центренерго" продало весь виставлений на аукціон обсяг. 2,016 млрд кВт-год в піковому навантаженні продано по 1,22 грн за кВт-год і 2,623 млрд кВт-год у позапіковому навантаженні по 0,96 грн за кВт-год.

Середньозважена ціна реалізації-1,07 грн за кВт – год-виявилася на 34% нижче заявленої главою компанії Олександром Корчинським собівартості виробництва при спалюванні вугілля (1,62 грн за кВт-год).

Популярні новини зараз
"Немає сенсу мобілізувати": кого з чоловіків навіть не чіпатиме ТЦК В Україні визначили 4 категорії пенсіонерів, які отримуватимуть 8000 грн На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі У ТЦК запропонували альтернативу тим, хто не хоче потрапити на "нуль"
Показати ще

Сумарна вартість проданої "Центренерго" електроенергії на четвертий квартал 2020 року склала 4,99 млрд грн.

Реалізований "Центренерго" на четвертий квартал 2020 року обсяг виробництва майже в два рази перевищує середній рівень виробництва електроенергії ТЕС компанії в 2019 році.

Нагадаємо, ПАТ " Центренерго "знаходиться під операційним контролем групи" Приват " з липня 2019 року. Контроль був встановлений після призначення главою компанії Володимира Потапенка. Він був призначений Кабінет міністрів з 1 липня 2019, коли представником президента в уряді був Андрій Герус.

Після цього "Центренерго" почало закуповувати вугілля через близькі до" Привату " компанії і реалізувати всю вироблену електрику підприємствам цієї групи за прямими договорами з дисконтом.

За інформацією Фонду державного майна, який володіє 78% акцій "Центренерго", приватизація компанії повинна відбутися в другому кварталі 2021 року. Ці зобов'язання передбачені також у меморандумі з Міжнародним валютним фондом.

Генеральний директор "Центренерго" Олександр Корчинський в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна заявив, що компанія необхідно передати перспективні державні вугільні шахти. Це дозволить поліпшити фінансовий стан компанії і підвищити її вартість.