Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук в блозі на сайті «Корреспондент», реагуючи на інтерв’ю Андрія Геруса виданню OilPoint.

Зокрема Корольчук зазначив, що Андрій Герус активно прикривається соціальним питанням, говорячи про енергокризу та стверджуючи, що АЕС можуть виробляти більше електроенергії, ніж зараз. Проте він нічого не зробив, що було в його повноваженнях, для забезпечення фінансової стабільності АЕС та 37 тисяч їх співробітників і 150 тисяч енергетиків і шахтарів.

«Збитки АЕС в 1 півріччі 2020 р викликані виключно існуючими обмеженнями на ринку, введеними в тому числі Герусом. Для влади важливими є і 2,65 млрд грн збитків АЕС, і 19 млрд грн несплати ВДЕ. Вирішити фінансові проблеми в галузі можна було б набагато швидше, знявши цінові обмеження на ринку і дозволивши ринку формувати конкурентну ціну на е/е», - написав Корольчук.

Експерт також звернув увагу, що голова енергетичного комітету ВР продовжує маніпуляції щодо компанії ДТЕК і ринку електроенергії, неприховано лобіюючи інтереси олігарха Ігоря Коломойського та домагаючись зниження вартості електроенергії для його феросплавних заводів.

«Як підрахувало інформаційне агентство (в інтерв'ю Андрія Геруса) 3 з 10 постів в Фейсбуці Геруса присвячені тільки ДТЕК, але інші 6-7 присвячені темам, які безпосередньо мають відношення до ДТЕК - зниження зеленого тарифу, захисту імпорту з Росії, виправданість скасування «Роттердам +» і т.д. І мета цих постів схожа як у фільмі «День сурка» - зниження ціни електроенергії для феросплавних заводів Коломойського», - зазначив Корольчук.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Окрім того, Корольчук наголосив, що Герус заперечує наявність спекулятивної схеми заробітку на «ринку на добу наперед», до створення якої особисто доклав руку в листопаді 2019 року, і на якій швидше за все заробляє сам через близькі до нього трейдингові компанії.

Експерт також спростував твердження Геруса про те, що компанія ДТЕК є монополістом на ринку вугілля.

«По-перше, ДТЕК не є монополістом на ринку вугілля, практично вся вироблена вугільна продукція компанії споживається тепловою генерацією ДТЕК. На вільному ринку частка ДТЕК не перевищує 10-15% і ні про які 90% ринку мови йти не може. До слова, такої ж думки дотримується АМКУ. По-друге, ціна вугілля ДТЕК є ринковою і прозорою, за основу використовується імпортна альтернатива (так званий формульний підхід «Роттердам +»). Слід зазначити, що при ціні вугілля ДТЕК за формулою Роттердам + у 1650 грн. / т, «Центренерго» продовжує купувати державне вугілля за ціною 1900-2200 грн. / т і при цьому Андрій Герус впевнений, що ціна на вугілля ДТЕК повинна бути ще нижче», - написав Корольчук.

Нагадаємо, раніше голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець заявляв, що енергетична криза та зупинка вугільної галузі України була спровокована діями голови парламентського комітету Андрія Геруса. Низка політиків розцінюють дії голови енергетичного комітету ВР Андрія Геруса, зокрема щодо відновлення імпорту електроенергії з РФ, як державний злочин.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура прокуратура розпочала кримінальне провадження щодо зловживань на ринку електроенергії, корупційних схем в енергогалузі та відкриття імпорту струму з Росії.