НАК "Нафтогаз України «ініціює повернення до старої системи проведення аукціонів з продажу нафти «Укрнафти», що існувала до 2010 року. На думку експертів, це призведе до величезних втрат «Укрнафти» і збільшення прибутку групи «Приват» як єдиного покупця цієї сировини.

Як повідомили enkorr у НАК "Нафтогаз України«, понад два роки компанія разом з «Укрнафтою» звертається до уряду і Верховної Ради з пропозиціями про удосконалення законодавства з продажу нафти.

"Зокрема пропонується скасувати визначення аукціонним комітетом стартової ціни. Продаж нафти "Укрнафти" перенести на біржові торги з вільним визначенням ціни продажу, а стартовою ціною визначити ціну попереднього аукціону. Таким чином, в торгах зможуть брати участь іноземні покупці», — вважають в НАКу.

"Таким чином, механізм визначення ціни за імпортним паритетом буде змінений на експортний паритет, а відповідальність за успішний продаж нафти лежатиме на менеджменті «Укрнафти», — додали в НАКу.

Там також повідомили, що відповідні зміни до законодавства авторства Міністерства енергетики пройшли урядовий комітет і очікують узгодження Кабінету Міністрів і подальшої передачі до Верховної Ради.

Популярні новини зараз
60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Газовики виписують штрафи на десятки тисяч гривень: кому зі споживачів готувати гаманці Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

На думку директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, пропонований НАКом механізм проведення аукціонів діяв до 2010 року і призвів до колосальних втрат «Укрнафти».

"Перехід до імпортного паритету і розрахунку стартової ціни на основі митних даних став наслідком величезних втрат «Укрнафти» в 2009 році. Тоді міноритарні акціонери скуповували нафту на аукціонах за цінами в 3-4 рази дешевше світових. За нашими оцінками, втрати нафтовидобувної компанії склали в 2009 році близько $800 млн», — заявив Сергій Куюн.

За його словами, розрахунок на появу нових покупців нафти, експортерів помилковий, оскільки «Приват» контролює не тільки переробку нафти, але і її експорт.

«Будь-який експортер зіткнеться з необхідністю спочатку домовлятися з» Приватом" про налив нафти в Кременчуці, а потім про перевалку нафти в Одесі. Цілком очевидно, що вони в змозі заблокувати цей експорт, будь-який трейдер це розуміє. Надії на якихось експортерів-це міф!»,- каже Куюн.

Експерт нагадав, що у 2009 році «Приват» і контрольований ним менеджмент заблокували участь в аукціонах єдиного конкурента — компанію «ТНК-Україна», яка керувала Лисичанським НПЗ. Для цього була демонтована залізнична естакада для наливу нафти, а всі відвантаження перенаправлені через контрольований «Приватом» Кременчуцький НПЗ. Після цього ТНК більше не виходила на торги.

"Відразу після нейтралізації ТНК «Укрнафта» провела аукціон, на якому продала нафту по $18/бар. при ринковій ціні на той $75 / бар. Менеджмент тоді розвів руками, мовляв, все по букві закону", - говорить Куюн з приводу відповідальності менеджменту за успішний продаж нафти. За його словами, внаслідок величезних втрат "Укрнафти" у 2010 році уряд ввів стартову ціну на основі імпортного паритету.

На думку експерта, в ситуації, що склалася, необхідний діалог між акціонерами «Укрнафти» і вироблення взаємоприйнятної формули визначення цін, виходячи з якісних характеристик української нафти, цін на світовому ринку на порівнянні сорти нафти і логістики постачання цієї сировини на Кременчуцький НПЗ.

Раніше повідомлялося, що проблема занижених цін на аукціонах знову виникла влітку 2020 року, коли в червні нафта була продана по $18/бар., тоді як на світовому ринку її вартість становила $41/бар. Тоді розмір втрат оцінювався в 1,3 млрд грн. Через місяць "Укрнафта" заявила, що не зазнала втрат, оскільки уклала договір продажу цієї нафти на умовах зворотного викупу за ціною, близькою до ціни аукціону. На аукціоні в серпні ціна нафти знову виявилася заниженою, незважаючи на зростання в ході торгів: $37 проти $44/бар.