Вартість приєднання до електромереж в Україні, як для побутових споживачів, так і для бізнесу, має бути знижена, вважають у громадському Союзі "Розумні електромережі України".

Виконавчий директор Громадської спілки Олександр Візир акцентує увагу на тому, що це дуже важливе питання для різних категорій споживачів. Крім того, процедура приєднання враховується в рейтингу ведення бізнесу Doing Business, що показує іноземним інвесторам наскільки країна готова їх приймати. Також це питання дуже актуальне і для вітчизняних підприємців.

У громадському Союзі "Позумні електромережі України" вважають, що ситуацію необхідно виправити, скоротивши час приєднання і знизивши його вартість.

Громадський союз спільно зі своїми членами напрацювала низку змін до нормативно-правових актів НКРЕКП. Зокрема, до методології стимулюючого регулювання для операторів системи розподілу. Ці зміни передбачають збільшення ставки доходу на "стару" регуляторну базу активів до 6% і використання отриманих коштів для цілей здешевлення вартості приєднань.

Згідно з пропозицією організації, споживачі, які вирішать приєднається до електромережі, будуть оплачувати виключно вартість будівництва лінії електропередачі до свого об'єкта споживання, не оплачуючи підстанційну складову (плату за приєднану потужність). Підстанційна складова в повній мірі буде виконуватися за кошти оператора системи розподілу. Такі дії дозволять зменшити вартість приєднання на 30-40%.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Наприклад, станом на сьогоднішній день підключення невеликого магазину в місті Київ обійдеться споживачеві в 358 тис.грн. З урахуванням пропозицій Громадської спілки "Розумні електромережі України" цей магазин можна буде підключити за 214 тис.грн.

Олександр Візир зазначив, що відповідні пропозиції направили в Кабінет Міністрів, Міністерство енергетики, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, а також в офіс простих рішень і результатів.

Нагадаємо, прийняті НКРЕКП ставки стимулюючих RAB-тарифів для операторів систем розподілу на рівні 3% для "старих" і 16,74% для "нових" активів — не приведуть до миттєвого і значного зростання доходів обленерго, оскільки мінімально покривають витрати на відновлення виробничої бази.