Процедура приєднання до електромереж значно впливає на рейтинг легкості ведення бізнесу Doing Business, який складає WorldBank на щорічній основі. У цьому аспекті найбільш проблемними питаннями є висока вартість підключення до електромереж для бізнесу і довгий час підключення. Про це заявив координатор Комітету з енергетики Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Євген Скульський.

Сьогодні кожен бізнес-клієнт при підключенні платить окремо тариф НКРЕКП на приєднання потужності і вартість лінійної складової — мереж, які необхідно прокласти до об'єкта. Тариф на нестандартне приєднання в кожному регіоні різний. Зокрема, у Дніпрі він становить 1,23 тис.грн /кВт, у Києві – 1,6 тис. грн/кВт.

Голова енергетичного комітету ЄБА вважає, що вирішити це питання можна, знизивши вартість приєднання за рахунок тарифу на потужність. Реалізувати це можна, якщо закласти гроші в інвестиційні програми операторів системи розподілу для модернізації та посилення підстанцій, що дозволить зняти фінансове навантаження зі споживача.

Для цього необхідно забезпечити достатній обсяг інвестицій в модернізацію електрообладнання активів операторів системи розподілу. НКРЕКП необхідно переглянути ставку повернення інвестицій в існуючі активи ОСР і підвищити її з 3% до не менше 6%.
"Це дозволить знизити тариф на нестандартні приєднання до 46% в середньому по країні. Для розуміння, наприклад, підключення в Дніпрі буде коштувати не 1,23 тис. грн / кВт, а близько 660 грн / кВт", - вважає Скульський.

Також Скульський зазначив, що довга процедура погоджень в місцевих органах державної влади, земельному кадастрі, державному архітектурному бюро, збір великої кількості документів і необхідність багаторазових візитів до оператора системи розподілу іноді розтягують процес підключення до декількох років. Відомі випадки, коли бізнесмени підключали великі промислові об'єкти 3 роки, а більшу частину часу витрачали на збір документів та отримання дозволів.

Крім того, стан енергетичної інфраструктури в Україні залишає бажати кращого. Іноді необхідно протягнути сотні метрів електромереж, щоб отримати прописану в проекті потужність. Наприклад, вартість приєднання торгового центру в Києві становить 3,2 млн грн. Понад мільйон гривень з цієї суми становить тариф на потужність, а близько 2 млн грн — вартість лінійної складової.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Тому відхід від старої бюрократизованої системи, перехід до світових практик документообігу та надання дозволів буде позитивним сигналом готовності країни підвищувати інвестиційну привабливість країни", - зазначає Скульський.

Водночас рейтинг Doing Business враховує такі показники як доступ до кредитів, Міжнародна торгівля, реєстрація майна та приєднання до електромереж. Тому, щоб поліпшити позиції України в цьому рейтингу, зараз важливо особливу увагу приділити саме умовам і вартість підключення до електромереж.

Нагадаємо, прийняті НКРЕКП ставки стимулюючих RAB-тарифів для операторів систем розподілу на рівні 3% для "старих" і 16,74% для "нових" активів — не приведуть до миттєвого і значного зростання доходів обленерго, оскільки мінімально покривають витрати на відновлення виробничої бази.