Власник сигаретної компанії Tedis Борис Кауфман зміг уникнути штрафу, який наклав на фірму Антимонопольний комітет України, після особистої зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, стверджує головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов.

Підтримка сигаретної монополії компанії "Tedis Україна" - одна з найбільш очевидних корупційних схем за участю президента Володимира Зеленського. Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив головний редактор видання "Цензор.Нет" Юрій Бутусов. Журналіст у вигляді списку виклав хронологію подій останнього року: від публічної боротьби з тютюновою монополією і до рішення про створення єдиного оператора на тютюновому ринку, яке, на його думку, розвернуло курс на монополізацію тютюнового ринку.

Володимир Зеленський, скріншот: YouTube
Володимир Зеленський, скріншот: YouTube

"Оскільки Зеленський обіцяв перемогти корупцію, сталося наступне:

У листопаді 2019 року АМКУ наклав новий штраф на суму 6,5 млрд грн на всіх учасників монополії, в тому числі 3,4 млрд – безпосередньо на сам Tedis. На той момент Офіс президента підтримав главу АМКУ [Юрія] Терентьєва - ще б пак, адже "нові обличчя" обіцяли розламати "старі схеми".

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Але 23 травня в Одесі пройшла зустріч глави СБУ Івана Баканова з власником Tedis Борисом Кауфманом. Це було початком зближення нової влади з Tedis.

10 червня за позовом АМКУ Господарський суд Києва наклав арешт на рахунки Tedis на суму в 3,4 млрд грн. Кауфман, здавалося, був поставлений у безвихідне становище – треба платити.

3 липня на особисту вимогу президента Зеленського глава АМКУ Юрій Терентьєв був звільнений з посади. А новою главою АМКУ була призначена подруга сім'ї президента Ольга Піщанська - юрист з Кривого Рогу, яку в парламенті ніхто не знав, її зажадав призначити особисто сам Зеленський.

5 липня відбулася особиста зустріч президента Зеленського з Кауфманом в Одесі в ресторані "Риба". Ніякого штрафу Tedis в бюджет платити не став. Про що Зеленський говорив з Кауфманом, його прес-служба не повідомила.

13 липня суд першої інстанції скасував рішення про накладення арешту на рахунки Tedis. Антимонопольний комітет чомусь не оскаржив це рішення відразу після прийняття.

19 серпня - апеляційну скаргу на це незаконне рішення Антимонопольний комітет подав через п'ять тижнів! Якусь разючу завзятість подруга сім'ї президента Піщанська проявила, аби не забрати в бюджет мільярди Кауфмана. Очевидно, що це неможливо без спеціальної команди самого президента.

Вересень 2020-го. Минуло 10 місяців з моменту накладення штрафу АМКУ. Міжнародна компанія "Імперіал Тобакко" заплатила накладений штраф в 460 млн грн, а ось Tedis вдається не платити ні копійки досі", – написав Бутусов.

Юрій Бутусов в програмі "Право на владу"
Юрій Бутусов в програмі "Право на владу"

Він зазначає, що "Слуга народу" не ліквідувала сигаретну монополію, а навпаки, передала цей бізнес "під особистий контроль" Зеленського. Бутусов вважає, що у справі Tedis АМКУ грає на боці монополіста, а Кауфман має повну підтримку МВС, СБУ та офісу генпрокурора і вирішує з новим президентом питання так само як вирішував їх зі старими президентами.

"Судячи з такої потужної підтримки самого президента, Кауфману платити 3,4 млрд не доведеться, а якщо і доведеться, то явно не в державний бюджет", – резюмував Юрій Бутусов.

9 вересня Кабмін підтримав створення національного оператора на ринку тютюнових виробів. Як зазначили в Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, документ розроблений Мінекономіки спільно з Мінфіном.

Як пише видання LB.ua, згідно з проектом рішення Кабмін надає статус "національного оператора на ринку тютюнових виробів" одній юридичній особі. Фактично такий "національний оператор" стає приватним монополістом-оптовиком з офіційним статусом. Виробники сигарет повинні будуть продавати йому всю свою продукцію для оптової дистрибуції. Відбирати "оператора" будуть за прописаними в постанові критеріями. Зараз критерії прописані так, що під них може підійти тільки одна компанія – "Tedis Україна", зазначає автор статті Сергій Шуліка.

Зе-коррупция: почему Зеленский позволил Кауфману не платить в бюджет штраф в 3,4 миллиарда? Поддержка сигаретной...

Geplaatst door Юрий Бутусов op Maandag 21 september 2020