Інвестори в проекти "зеленої" енергетики готуються до подачі групових позовів проти України для захисту своїх прав

Про це повідомили партнер київського офісу міжнародної юридичної фірми Dentons Максим Сисоєв і партнер паризького офісу компанії Анна Кревон в колонці для «Енергореформи», пише Рoliteka.

Юристи нагадали, що в липні поточного року був прийнятий закон про зменшення «зелених» тарифів, а борги перед виробниками енергії з відновлюваних джерел перевищили 21 млрд грн. Крім того, над виробниками ВДЕ та їх інвесторами тяжіє ще один ризик – скасування ключових положень законодавства про «зелений» тариф, які зараз ряд депутатів намагаються оскаржити в Конституційному суді.

«В результаті, багато інвесторів у виробників ВДЕ (інвестори ВДЕ) замислюються про подачу позовів проти держави у зв'язку з погіршенням їх прав і виниклих ризиків», - відзначають юристи у своїй колонці.

На їхню думку, подача масових позовів інвесторів ВДЕ в Міжнародний інвестиційний арбітраж проти держави за порушення їх прав є найефективнішим засобом захисту.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

"Тільки дуже великі інвестори можуть дозволити одноосібно ініціювати і фінансувати Міжнародний інвестиційний арбітраж, оскільки це досить фінансово витратний механізм. Слід зазначити, що подача масового позову надає доступ до даного механізму більш широкому колу інвесторів, оскільки дозволяє пропорційно знизити арбітражні витрати для окремого інвестора. Крім цього він дозволяє максимально координувати єдину позицію стосовно держави-відповідача і збільшити можливість лобіювання інтересів постраждалих інвесторів", - підкреслили юристи.

Нагадаємо, 10 серпня за позовом 47 народних депутатів, які входять в орбіту впливу олігарха Ігоря Коломойського, Конституційний суд відкрив провадження у справі про конституційність закону про зелені тарифи. Роком раніше олігарх Ігор Коломойський в інтерв'ю Цензор.нет повідомив, що обмірковує можливість подачі запиту до Конституційного Суду про конституційність виплати зелених тарифів на енергію з альтернативних джерел.

На думку співзасновника асоціації відновлюваної енергетики України Ігоря Тинного, народні депутати, дії яких пов'язані з інтересами бізнесменів Ігоря Коломойського і Віктора Пінчука, створюють тиск на виробників "зеленої" електроенергії, щоб погіршити інвесторам умови ведення бізнесу і полегшити можливість рейдерського захоплення цих підприємств.

Член Правління Асоціації просьюмерів України Андрій Зінченко заявив, що скасування Конституційним судом «зелених» тарифів торкнеться не тільки великих електростанцій зеленої енергетики, а й вдарить по 25 тисячам українців, які встановили сонячні електростанції на даху, і по близько 400 дрібним бізнесменам.

Як повідомлялося, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, який підписав президент України Володимир Зеленський. Завдання закону - реалізувати основні положення меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та іноземними інвесторами у ВДЕ.

Закон передбачає, зокрема, зниження "зелених" тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників "чистої" електроенергії з 2022 року (50% у 2021 році) та інші норми. Зазначені заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно.

Крім того, закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ – в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решту 60% у 2021 році.

Своєю чергою меморандум передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену "зелену" електроенергію, починаючи з серпня цього року. Станом на 25 вересня рівень розрахунків за електроенергію по ВДЕ за серпень склав 96%, за 20 днів вересня – 22%.