Формули ціноутворення на енергетичне вугілля «Роттердам+» і на природний газ – «Амстердам+» за своєю суттю ідентичні і засновані на єдиному принципі, проте держава одну з них розслідує, а другу вважає зразковою.

Про це в ефірі програми «Час Голованова» на телеканалі «Україна 24» заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

"Вже довгі роки, мінімум останні 4 роки, "Нафтогаз" нам продає газ за такою ж формулою. Був до цього німецьке місто Дюссельдорф, рік тому став Амстердам. Ось від Амстердама до Роттердама, не знаю, по-моєму, кілометрів 50-100. Чому одна формула, ви вважаєте її злочинною, а іншу формулу ви продовжуєте вважати не просто зразком, а, більш того, вона ще у нас і зафіксована в меморандумі з МВФ», - заявив Кучеренко.

За його словами, причина такого вибіркового підходу в " повній відсутності логіки, юридичної культури і чистоти в діях уряду».

Також він додав, що упереджений підхід правоохоронців до ідентичних за своєю суттю формул свідчить про їх непрофесіоналізм.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

"Ось така у нас колізія і замкнуте коло, з якого добре б вже вискочити, але якось поки оптимізму у мене немає з приводу вискакування з цього замкнутого кола»,-додав Кучеренко.

Нагадаємо, формула " Роттердам»" діяла в 2016-2019 роках для визначення ринкової вартості енергетичного вугілля при розрахунку прогнозної оптової ціни на електричну енергію. Вона передбачала ціну на європейському хабі в портах "Амстердам-Роттердам-Антверпен" плюс вартість доставки в Україну. Формула автоматично припинила дію з 1 липня 2019 р.з набранням чинності Закону «Про ринок електроенергії».

У 2017-2020 рр. ціни на природний газ для населення визначалися за аналогічним принципом імпортного паритету-ціна на газовому хабі в Європі плюс вартість доставки. З 2017 по 2019 р.діяла формула «Дюссельдорф+» з прив'язкою до німецького хабу NCG, з 2020 р. – так звана формула «Амстердам+», заснована на нідерландському хабі TTF. Після 1 серпня 2020 р.уряд безпосередньо не регулює ціни на газ для населення, проте прив'язка до принципу «хаб+» зберігається.

Навесні 2017 р., через рік після введення формули «Роттердам+» і після медіа-кампанії проти неї, НАБУ відкрило за цією формулою розслідування. Воно тривало 3,5 роки і було закрито 27 серпня 2020 р.через відсутність складу злочину.

25 вересня Вищий антикорупційний суд підтвердив, що у справі немає доказів вини підозрюваних і прокуратура закрила справу обґрунтовано у повній відповідності з кримінально-процесуальним кодексом.