Про це йдеться у відкритому листі Федерації роботодавців транспорту (ФРТУ) на адресу НКРЕКУ.

«Зростання тарифу є неприпустимим. Це призведе до катастрофічних наслідків, враховуючи, що економічна криза за підсумками першого півріччя 2020 р. серйозно зачепила транспортну галузь», - сказано у листі.

Так, за даними ФРТУ, транспортні підприємства України зменшили обсяг перевезень на 18,2% порівняно із першим півріччям 2019 року, а обсяг падіння пасажирських перевезень перевищив 30%. Водночас рівень зношення тепловозів «Укрзалізниці» склав 98,3%, а протяжність колій УЗ з простроченими капремонтами сягає 40% їх загальної довжини.

Тим часом підвищення тарифу на передачу електроенергії збільшить витрати підприємств транспорту на 0,5 млрд грн на рік. «В той час, коли транспортна інфраструктура вимагає мільярдів гривень інвестицій», - наголошується у листі.

В ФРТУ нагадують: у момент впровадження «зеленого» тарифу держава надавала зобов’язання та гарантії інвесторам. Тож саме держава має сплачувати по цих зобов’язаннях перед виробниками «зеленої» електроенергії за рахунок Держбюджету.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

«Правильність такої логіки підтверджена Законом України 810-IX, відповідно до якого держава має за рахунок випуску п’ятирічних ОВДП погасити заборгованість ДП «Гарантований покупець», що утворилася станом на 1 серпня 2020 р. (22,4 млрд. грн.). А Кабмін повинен передбачити у державному бюджеті видатки на фінансову підтримку ДП «Гарантований покупець» для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел у обсязі не менше 20% виробітки», - нагадують у Федерації.

Як відомо, НКРЕКП пропонує з 1 грудня підвищити тариф на транспортування електроенергії з 240,23 грн/МВт-год до 313,07 грн/МВт-год, тобто на 30%.

Асоціація «Укрметалургпром» заявила, що таке підвищення тарифу значно погіршить макроекономічну ситуацію в Україні, призведе до закриття підприємств на зростання кількості безробітних.

Народний депутат України Олексій Кучеренко назвав намір НКРЕКП підняти тариф «Укренерго» схемою обкрадання споживачів електроенергії. У свою чергу експерт Економічної дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що на спробу підвищити тариф «Укренерго» має жорстко відреагувати Антимонопольний комітет.