Канаду і Норвегію турбують борги України перед інвесторами в зелену енергетику, серед яких є компанії з цих країн, тому вони закликають державу вирішити проблему боргів у зеленій енергетиці, щоб уникнути судів.

Про це заявили представники посольств Норвегії та Канади в ході дискусії Energy Talk, яку проводило видання Kyiv Post.

Посол Норвегії в Україні Ерік Сведал нагадав, що 20% всіх іноземних інвестицій в Україні-це інвестиції з боку Норвегії, в тому числі і в сектор ВДЕ;

"Ретроспективні зміни умов не допустимі для норвезьких інвесторів, які звикли працювати за певними умовами. Підписуючи меморандум про взаєморозуміння, інвестори пішли на компроміс і знизили рівень «зелених» тарифів, але обіцяні 100% оплат державою так і не були відновлені», - сказав Сведал.

За його словами, в такій ситуації держава повинна намагатися вирішити проблему боргів і фінансування ВДЕ, так як в іншому випадку інвестори в міжнародні інвестиційні арбітражі, що створить для України погану репутацію в частині інвестиційної привабливості;

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Як зазначили учасники дискусії, невиконання умов меморандуму може призвести до того, що інвестори не будуть інвестувати в країну, де правила змінюються під час гри.

"Уряд має вирішити проблему виплат для повернення довіри інвесторів", - підкреслив представник комерційного відділу посольства Канади Адам Барболет.

Він додав, що зараз Україна повинна вибирати між перспективою продовження інвестицій в Україну або ж перспективою судових процесів з іноземними інвесторами, перед якими країна не виконує свої зобов'язання.

Як повідомлялося, в червні профільні асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності 1 серпня).

Документ передбачав зниження "зеленого" тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС - на 7,5% вже з серпня 2020. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму боргу (22,4 мільярда грн). 40% від цієї суми Гарпок повинен погасити вже в четвертому кварталі 2020-го. Закон передбачає, що 20% виробленої зеленої електроенергії в Україні має оплачуватися з бюджету, а також борги можуть погашатися за рахунок кредитування НЕК «Укренерго» після надання держгарантій компанії.

Станом на початок листопада, за даними "гарантованого покупця", за вересень виплачено близько 80% від потрібної суми за зелену електроенергію, за 20 днів жовтня - всього 7%. При цьому зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 мільярда грн) не спостерігається.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля із заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками "зеленої" електроенергії і не виконує зобов'язання з погашення боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об'єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП "гарантований покупець", щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 630 млн грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

29 жовтня представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що будуть відмовляти інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів.