У фракції " Слуга народу "Володимира Зеленського неодноразово ходили обговорення і чутки про те, що влада до офіційних зарплат додає неофіційні"надбавки". Журналісти постаралися з'ясувати, з чого складаються зарплати чиновників на різних рівнях держапарату.

Читайте Знай в Google News!

Зарплати депутатів безпосередньо залежать від прожиткового мінімуму в Україні. За рік він приблизно зростає на 150-180 гривень. Так, журналісти Української правди з'ясували, з чого складаються і хто у фракції має найбільшу зарплату.

Посадові оклади Верховної Ради у 2020:

  • Голова Верховної Ради-25 224 грн
  • Перший заступник-24 173 грн
  • Заступник-23 122 грн
  • Голова комітету, фракції або групи-22 071 грн
  • Перший заступник / заступник голови комітету, секретар комітету, перший заступник / заступник голови фракції, голова підкомітету - 21 651 грн
  • Член комітету-21 020 грн

Так, великі зарплати депутатів пояснюються надбавками. Саме завдяки ним у вересні 2020 року Руслан Стефанчук зміг отримати майже 60 тисяч гривень.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Закон дозволяє мати до 31-го помічника, втім "платити" депутат зможе максимум 10 з них, адже постанова Ради зобов'язує виплачувати мінімум мінімалку.

Верховна Рада, фото - 112 Україна
Верховна Рада, фото - 112 Україна

"у мене цю історію курирує один з помічників, мій головний chief of staff, який розпоряджається зарплатами помічників – їх варіюванням в залежності від віддачі", - розповідає про розподіл фінансів Святослав Юраш з "Слуги народу".

Крім того, з податків українці оплачують також кожному депутату по 50 тисяч гривень за роботу їх помічників і на витрати по виконанню депутатської діяльності. А це ще понад 40 тисяч.

Деяким депутатам, зокрема згаданому Юрашу, компенсують оренду житла або готельного номера в Києві. Максимум - це 20 150 гривень на місяць, деякі нардепи витрачають трохи менше, близько 17 тисяч. Ці гроші також йдуть "на руки" депутатам.

Гроші на житло в Києві зараз отримують близько 140 нардепів (139 у вересні, 144 у жовтні). Це близько 25-34 мільйонів з бюджету на рік.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадавши, звільнення не привід залишитися без зарплати, як отримати свої "кровні" після скорочення.

Як повідомляв Знай. ua, від прем'єра Шмигаля вимагають урізати зарплати міністрам і влаштувати "кримінальну перевірку".

Також Знай. ua писав, що члени уряду продовжують боротьбу за свої позамежні зарплати.