Створення Балто-Чорноморського союзу у складі України, Польщі, Литви, Латвії та Естонії треба буде узгоджувати з ЄС та НАТО, що в нинішніх умовах досить складно зробити.

Таку думку висловив політолог Петро Олещук, пише Gazeta.ua.

"Більша частина потенційних суб'єктів даного союзу є членами ЄС, окрім України. Відповідно, Польща чи країни Балтії, які до того ж є членами НАТО, не можуть самостійно вирішувати таке питання. Будь-який союз передбачає інтеграцію на рівні, наприклад, військового співробітництва, економіки, безвізового режиму. Але створення зони вільної торгівлі чи безвізового режиму у рамках нового блоку треба узгоджувати з іншими країнами ЄС. Що досить складно", - говорить політолог.

На його думку, на разі проект Балто-Чорноморського блоку обмежиться поглибленням співпраці між Україною та Польщею у військовій сфері. "Зокрема, у створенні військових бригад, проведенні навчань. Польща й надалі лобіюватиме інтереси України в Європейському союзі. Але в будь-якому випадку поза євроатлантичною інтеграцією повноцінна реалізація Балто-Чорноморського союзу є неможливою", - сказав експерт.

Читайте також: Через загрозу життю Янукович не приїде на допит

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Олещук зауважив, що заява президента Польщі Анджея Дуди про те, що переговори по Україні мають проходити за участі Польщі є претензією на регіональне лідерство.

Нагадаємо, перед інавгурацією Дуда заявив, що виступає за створення блоку держав від Балтійського до Чорного моря.