Шість громадян України у Греції отримали різні терміни ув'язнення за звинуваченнями у перевезення біженців із країн Близького Сходу.

Про це повідомляють ЗМІ.

Так, вирок по 18 місяців ув’язнення отримали двоє українців, які працювали на прогулянкових суднах в Туреччині. Ще четверо потрапили за ґрати на максимальні терміни.

Адвокат, якого найняла сім’я одного із затриманих, Дімітріус Кауніс розповів, що згідно з грецькими законами українці отримують 10-15 років в’язниці за кожного біженця на борту.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Саме тому терміни можуть сягати і декілька сотень років ув’язнення. За грецькими законами, у такому випадку за ґратами залишають на 25 років. Термін можуть зменшити, якщо в’язні відвідують школи при тюрмах", – пояснив він.

Суди над шістьма українцями відбулися 4 вересня у грецькому місті Каламат. Грецька поліція раніше затримала за перевезення біженців три судна, на яких українці були членами екіпажу.

Дружина одного з ув’язнених, яка була на засіданні суду, розповіла, що її чоловіка затримали 17 грудня 2017 року. Роботу він знайшов через оголошення в інтернеті.

Зі слів дружини, йому запропонували працювати матросом на прогулянковій яхті в Туреччині. Вже через два тижні його та іншого українця-члена екіпажу яхти змусили перевозити біженців з Іраку в Італію.

Чоловікові та його напарнику грецький суд присудив 18 місяців за ґратами.

Ще четверо українців, члени екіпажів інших яхт, отримали максимальні терміни. Видання повідомляє, що їхні вироки сягають 25 і більше років.

Разом з тим варто відзначити, що раніше грецька поліція заарештувала більше ста українських моряків тільки через те, що їх насильно примусили везти нелегалів до Євросоюзу. Про це розповіла уповноважений українського парламенту з прав людини Людмила Денисова.

"Українці заполонили грецькі в'язниці. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили і загрозою смерті змушують переправляти через море "нелегалів" у Європу. Саме тому сотні українських моряків затримані грецькими правоохоронними органами", – написала вона.

"На таку нелегальну роботу злочинні угруповання вербують українців, у яких виникають фінансові труднощі. Морякам обіцяють офіційне працевлаштування, роботу за контрактом. Дуже швидко, буквально через кілька місяців, вони опиняються в грецьких тюрмах... А хтось робить на цьому величезні гроші!", – пояснила Денисова.

За її словами, "в тюрмах порушуються права затриманих".

У США за хакерство хочуть судити трьох українців

Нагадаємо, як у російських в'язницях катують людей.

Як повідомляє "Знай.ua", покидьки в погонах познущалися над беззахисним українцем.

Також "Знай.ua" писав, що італійці затримали українську яхту, вщент забиту мігрантами.