Японський письменник Харукі Муракамі відмовився номінуватися на альтернативну Нобелівську премію з літератури. Про це повідомляє Kyodo News, посилаючись на організаторів премії.

Письменник відправив електронний лист в Нову академію Швеції, яка організовує альтернативну Нобелівську премію з літератури, і попросив прибрати його зі списку номінантів 2018 року. Він заявив, що номінування на премію для нього – велика честь, однак зараз він намагається зосередитися на написанні нової книжки і бути подалі від уваги засобів масової інформації". Муракамі був одним з чотирьох "фаворитів" серед 47 номінантів.

В шорт-листі номінантів також французька письменниця Маріз Конде, англійський фантаст Ніл Гейман і канадська письменниця в'єтнамського походження Кім Тхюї.

Харукі Муракамі

Серед найбільш відомих творів Муракамі – "Полювання на овець", "Норвезький ліс", "Хроніки заводного птаха", "Кафка на пляжі" і "1Q84". Його книги перекладені на 50 мов і є бестселерами як в Японії, так і за межами його рідної країни. Визнання критиків і читачів його художньої та наукової літератури принесло йому безліч нагород в Японії і на міжнародному рівні.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

В книгах Муракамі відчувається вплив західних письменників, таких як Річард Бротиган, Чандлер і Курт Воннегут. З цієї причини літературна спільнота Японії досі вважає його книги "неяпонськими". Роботи Муракамі в більшості своїй сюрреалістичні і меланхолійні, в сюжет яких вплетені теми самотності і відчуженості, властиві Кафці.

Нову премію створили після того, як Шведська академія відклала вручення Нобелівських премій в 2018 році через сексуальний скандал. Як відомо, шведські засоби масової інформації оприлюднили фотографії, що свідчать про домагання 71-річного чоловіка поетеси Катерини Фростенсон, діючого члена Шведської академії. Після цього академія "втратила довіру громадськості", і вручення Нобелівської премії по літературі перенесли на наступний рік.

Нагадаємо, на Венеціанському кінофестивалі вручили премію фільму українського виробництва.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Стівен Кінг назвав найкращий фільм в історії, і це не жахи

Також портал "Знай.uа" писав про божевільні відкриттях, які удостоїлися Шнобелівської премії.