Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) висунула серйозні звинувачення засновнику Tesla Ілону Маску – його підозрюють у шахрайстві.


Маск ризикує сісти до в'язниці?

Ілон Маск
Ілон Маск


Припускають, що керівник компанії нібито свідомо ввів в оману інвесторів, коли заявив про можливе виведення Tesla з біржі та підтримку викупу акцій. Основні претензії комісії пов'язані з твітами Маска від 7 серпня, коли він заявив про готовність викупити акції компанії з ринку по 420 доларів.

Ілон Маск
Ілон Маск

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще


Комісія схиляється до версії, що бізнесмен говорив неправду про нового інвестора, який нібито готовий профінансувати цінні папери, тому SEC подала до суду на Маска, вимагаючи позбавити його права очолювати компанії, акції яких торгуються на біржі, і навіть оштрафувати:

Ілон Маск
Ілон Маск

"Ні статус знаменитості, ні репутація технологічного новатора не передбачають звільнення від федеральних законів про цінні папери. Він знав, або проявив недбалість, якщо не знав ", - заявив співдиректор SEC Стефані Авакян на прес-конференції, на якій він повідомив про звинувачення проти Маска.

Tesla
Tesla


У картотеці суду Манхеттена вже з'явилася відповідна кримінальна справа, по закінченню майбутніх торгів на біржі вартість акцій компанії на тлі повідомлень про судовий позов, впала на понад 5%:

Ілон Маск
Ілон Маск

"Я глибоко засмучений і розчарований цією невиправданою дією SEC", - прокоментував звинувачення Маск. Він додав, що "завжди ухвалював рішення в інтересах правди, прозорості та інвесторів".


Кілька днів тому Маск справді заявив про плани "зробити компанію приватною" і готовий викупити акції, які знаходяться у вільному обігу, за ціною 420 доларів за штуку.

Tesla
Tesla

Про це він написав у Twitter, додавши, що він уже знайшов фінансування для викупу акцій. У листі до співробітників компанії Маск стверджував, що вважає цей варіант найкращим для просування вперед, а компанія нібито "відчуває величезний тиск через щоквартальні звіти про прибутки, а розміщення на біржі дає великій кількості людей можливість впливу".


На даний час за заявленою ціною і з урахуванням боргу компанії загальна вартість Tesla становить близько 82 мільярдів доларів, а з урахуванням частки Маска в 20%, викуп решти акцій обійдеться йому приблизно в 66 мільярдів.

Tesla
Tesla

У разі реалізації це буде найбільший фінансований викуп акцій в історії. Загалом Tesla завершила другий квартал із рекордним збитком, але її виручка перевищила прогнози.


Дивіться: Майбутнє, яке ми будуємо (Ілон Маск)


Нагадаємо, керівник SpaceX Ілон Маск пообіцяв провести VR-трансляцію місячної місії, яка відбудеться в 2023 році.
Як повідомляв Знай.ua, керівники вищої ланки компанії Tesla масово звільняються.
Також Знай.ua писав, у мережу потрапили фото першої колонії землян на Марсі.