Норвезький нобелівський комітет назвав в Осло лауреата Нобелівської премії миру за 2018 рік. Нобелівську премію миру в цьому році отримали хірург Денис Муквеге і колишня полонянка ІД, стала правозахисницею, Надя Мурад за зусилля "по припиненню використання сексуального насильства в якості зброї війни і збройних конфліктів".

Хірург Денис Муквеге з Демократичної республіки Конго був у списку претендентів на отримання нагороди протягом десяти років. Муквеге неодноразово засуджував безкарність за випадки масових зґвалтувань і критикував конголезький уряд і інші країни за пасивність у ході припинення сексуального насильства щодо жінок у військових конфліктах.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Представниця курдів-єзидів 25-річна Надя Мурад Баси Тага, була захоплена в полон бойовиками терористичного угруповання "Ісламська держава" в 2014 році, була призначена послом доброї волі ООН в 2016 році.

В 2018 році на премію світу претендували 217 осіб та 112 організацій.

У минулому році володарем Нобелівської премії світу стала Міжнародна кампанія за знищення ядерної зброї (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN).

Премія миру, згідно з останньою волею Альфреда Нобеля, на відміну від інших нагород, заснованих за його заповітом, присвоюється не в Стокгольмі, а в Осло. Вчений вказав, що рішення про присудження премії повинен приймати комітет з п'яти осіб, яких призначає парламент Норвегії. Члени комітету за традицією - це здебільшого норвезькі політики та колишні лідери партій.

Нобелівська премія
Нобелівська премія

Як раніше повідомляв портал, чоловіка члена Шведської академії відомий фотограф і режисер Жан-Клод Арно суд визнав винним у зґвалтуванні і засудив його на 2 роки ув'язнення. Через скандал з Арно в 2018 році Нобелівська премія з літератури не буде вручена.

Нагадаємо, пішов з життя лауреат Нобелівської премії з фізики, автор терміна "частинка Бога" і однойменної книги Леон Макс Ледерман.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Шведська королівська академія наук у Стокгольмі оголосила лауреатів Нобелівської премії з хімії за 2018 рік.

Знай.uа писав, що геніальні вчені отримають Нобелівську премію.