Чоловіка члена Шведської академії відомий фотограф і режисера Жан-Клод Арно суд визнав винним у зґвалтуванні і засудив його на 2 роки ув'язнення. З-за скандалу з Арно в 2018 році Нобелівська премія з літератури не буде вручена.

Фотограф проведе два роки у в'язниці. Саме таке рішення винесли у понеділок, 1 жовтня судді суду в Стокгольмі. Вони визнали Арно винним у справі про зґвалтування.

Мова йде про сексуальний злочин, який було скоєно в ніч з 5 на 6 жовтня 2011 року. Крім того, проти Арно також ведеться справа про подвійне згвалтуванні. Другий випадок, в якому його звинувачують, стався в грудні 2011 року.

Рішення, яке було винесено в суді проти 72-річного режисера стосується лише першої справи.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У листопаді 2017 року після поширення кампанії #MeToo 18 жінок звинуватили Арно в домаганнях. Ці жінки були співробітницями Шведської академії, а також дружинами або дочками членів академії, які присуджують Нобелівську премію з літератури.

Постраждалі переконані, що академія знала про протиправні дії Арно. Одна з жертв заявила про те, що в 2011 році Арно зґвалтував її двічі. Проте сам режисер всі звинувачення заперечував.

Під час скандалу навколо домагань також з'явилася інформація про те, що культурний центр, який очолював Арно, отримував фінансування з Нобелівського фонду. Після цього дружина Арно – шведська поетеса і прозаїк Катаріна Фронтенсон відмовилася від членства в Шведської академії.

В загальній складності 6 членів академії припинили роботу, що зробило цей орган комітету недієздатним. З-за скандалу навколо Арно журі Шведської академії вирішило не вручати в цьому році Нобелівську премію з літератури.

Нагадаємо, божевільні відкриття, що Шнобелівської премії.

Як повідомляв "Знай. ua", Нобелівська премія 2018: хто став першим лауреатом.

ТакожЗнай. ua" писав, що Муракамі відмовився від участі в аналогу Нобеля.