Крах корабля, знайдений в Чорному морі, є "самим старовинним недоторканим". Воно було виявлено біля берегів Болгарії.

Грецьке торговельне судно, що датується більш ніж 2400 роками, було виявлено лежачим на боці неподалік від болгарського узбережжя. Воно є одним з найунікальніших у світі. І не просто так.

23-метровий (75 футів) корабель, знайдений у Чорному морі англо-болгарською командою, офіційно вважається найстарішою у світі відомою неушкодженою аварією корабля.

Дослідники були приголомшені, виявивши, що забарвлення торгового судна дуже схоже на дизайн давньогрецьких винних ваз. Кермо, гребні лави і навіть вміст його залишилися недоторканими.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Це абсолютно інший світ. Коли ROW (дистанційне керування транспортним засобом) падає через колону води, і ви бачите, що цей корабель з'являється у світлі внизу, і наскільки він чудово зберігся, здається, що ви повертаєтеся в часі", - сказала Хелен Фарр з експедиції BBC.

Причина, за якою торгове судно, що відноситься до приблизно 400 року до нашої ери, так довго перебувало в такому гарному стані, що вода є безкисневою або вільною від кисню. Лежачи більш ніж на 2000 м нижче поверхні, він також недоступний сучасним дайверам.

Судно було одним з багатьох слідів між середземноморськими і грецькими колоніями на узбережжі Чорного моря. Воно було виявлено більш ніж в 80 км від болгарського міста Бургас.

Нагадаємо, підводне кладовище вікінгів ошелешив не лише археологів. Археологи виявили місце поховання вікінгів на північному сході Норвегії.

Як повідомляв "Знай. ua", камера зафіксувала примари із затонулого "Титаніка". Пара стверджує, що відчула холод за своїми спинами.

"Знай. ua" писав, що зниклий без вести екіпаж чотири роки шукають в Азовському морі. Загроза була помітна буквально в декількох метрах, бойові снаряди потрапляли один за одним.