Якщо лідери Польщі продовжать конфронтацію з Брюсселем, це може закінчитись виходом країни з Євросоюзу. Про таку "дуже серйозну загрозу" розповів президент Європейської ради Дональд Туск.

На думку Туска, Polexit (названий за аналогією з Brexit) може стати результатом випадкового ланцюжка подій. Про це повідомляє Express.

Дональд Туск, який очолював польський уряд з 2007 по 2014 рік, закликав Варшаву "прийти до тями" і припинити бурхливу ворожнечу з ЄС.

Правляча партія "Право і справедливість" вже викликала обурення Європейської комісії, коли її лідери вирішили провести ряд судових реформ, які змусили третину суддів Верховного суду достроково вийти на пенсію. Крім того, між Польщею і Євросоюзом існують серйозні суперечності з питання міграції.

Ярослав Качинський
Ярослав Качинський

Дональд Туск вважає, що нинішній глава партії "Право і справедливість" Ярослав Качинський ризикує вивести Польщу з ЄС. Він також зазначив, що особисто для нього "неважливо, чи планує Ярослав Качинський вийти з ЄС або тільки ініціює певні процеси, які приведуть до цього".

"У мене є досвід роботи з прем'єр-міністром Девідом Кемероном. Я працював з ним з кожним днем, щоб уникнути Brexit. Він придумав ідею референдуму, а потім зробив все, щоб утримати Британію в ЄС. Але він привів Великобританію в цю ситуацію", - додав президент Єврокомісії.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

" Я боюся, що в Європі воля тримати Польщу в ЄС всіма засобами може бути меншою, ніж у випадку з Великобританією. Таким чином, ситуація, на мій погляд, дуже, дуже серйозна",- уклав Туск.

Нагадаємо, за даними екзит-полу, правляча націонал-консервативна партія "Право і справедливість" Ярослава Качинського лідирує на місцевих виборах у Польщі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Польші доведеться відповідати за проведення скандальної судової реформи, що суперечить законодавству Європейського Союзу.

Також "Знай.ua" писав, Дональд Туск закликав країни ЄС готуватися до "найгіршого сценарію" у стосунках з Трампом