Мова йде про компанію BioTeq, яка вирішила використовувати свої ж продукти для маркування співробітників RFID-чіпами, вмонтованими в їх руки.

За повідомленнями місцевої преси, це не єдина у Великобританії компанія, яка взялася впроваджувати в життя таку практику, але поки тільки для власних службовців. Зокрема в інтерв'ю популярній газеті The Guardian засновник BioTeq Стівен Нортем стверджує, що мета розробки - виключно підвищення рівня внутрішньої безпеки компанії та її співробітників. Вартість чіпів і процедури їх імплантації може варіюватися від 70 до трьох сотень британських фунтів.

Сам Стівен Нортем разом із радою директорів компанії і керівництвом її відділень стали першими, кому були впроваджені чіпи. Але найближчим часом в експерименті візьмуть участь працівники фінансового відділу, а також відділу розробок. Поки це будуть добровольці, щоправда, ймовірність того, що в майбутньому чіпування стане обов'язковим, дуже висока. На думку керівництва, така процедура спрощує доступ співробітників до об'єктів на території компанії.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Ця новина дала підстави для сумнівів і роздумів правозахисним організаціям Великобританії. Їх представники стурбовані тим, що таким чином керівництво обмежить особистий простір підлеглих, дозволить їм ще більше проникати в приватне життя людей. На їх думку, те, що відбувається, все більше нагадує стеження за власними співробітниками.

У той час, як Стівен Нортем стверджує, що його компанія поставляє чіпи в Іспанію, Францію, Німеччину, Японію і Китай, шведська фірма Biohax, згідно з інформацією, опублікованою на її офіційному сайті, пропонує на території Великобританії аналогічну послугу і планує відкрити офіс в британській столиці. У самій Швеції послугами з імплантації чіпів скористалися вже майже п'ять тисяч осіб. Шведи застосовують власні руки з чіпами для оплати проїзду в громадському транспорті, доступу до своїх домівок, службових приміщень, а також використовують руку замість кредитної картки.

Чіпування співробітників може зацікавити й українських роботодавців, зокрема в галузях, для яких контроль доступу критично важливий – атомної і тих, які працюють із державною таємницею. Воно могло б мати перспективи і в армії, але за умови безпеки та зведення до нуля ризиків стеження з ворогуючої сторони.

Як раніше повідомляв сайт "Знай", це не перше втручання нанотехнологій в організм людини.