Санкції проти держави-агресора Росії призвели до того, що економіка країни загальмувала. За останні чотири роки санкції знизили ріст російської економіки на 6 відсотків і найближчим часом подальше гальмування темпів навряд чи припиниться.

В новому дослідженні Bloomberg Economics було виявлено, що ріст економіки Росії на 10% менший, ніж очікувалося в кінці 2013 року - до того, як окупація Криму спричинила хвилю обмежувальних заходів з боку США та ЄС.

Незважаючи на те, що деяка частка у гальмуванні економічного росту РФ припадає на падіння цін на нафту, роль санкцій у цьому процесі є більшою.

Згідно з економічною моделлю, складеною експертами Bloomberg, якби проти Росії не ввели санкції і ціни на нафту не впали в 2014 році, російська економіка додатково зросла б на 10%. Зниження цін на сировину загальмувало зростання економіки максимум на 4%. Аналітики зазначають, що решта 6% припадають на санкції, введені Заходом проти Росії за її інтервентську зовнішню політику.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити
Показати ще

Санкції, як пише агентство, швидше за все, не дозволять Росії досягти показника темпів зростання ВВП більше 3% до 2021 року.

І хоча Кремль і далі стверджує, що санкції жодним чином не вплинули на російську економіку, висновки експертів Bloomberg показують, що вони мають передбачуваний ефект тиску на Росію, не викликаючи шоку, який може перейти на інші ринки.

Зазначимо, що США не мають наміру відмовлятися від введення другого пакету санкцій щодо Росії. Нові обмеження, зокрема, торкнуться банківського сектору, який можуть відрізати від доларових операцій. Також пропонується визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм.

Нагадаємо, Міністерство фінансів США розширило санкції проти Росії через анексію Криму і війну на Донбасі. Ведено додаткові обмеження щодо фізичних осіб та компаній.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Європарламент схвалив запровадження нового, більш потужного пакету антиросійських санкцій.

Також "Знай.ua" писав, керівництво США підготувало законопроект про санкції, котрі можуть перешкодити завершенню будівництва газопроводу "Північний потік-2" між Росією і Німеччиною.