Конфлікт у Керченській протоці вперше прокоментував президент РФ Володимир Путін. Він стверджував, що це нібито "провокація української влади", пов’язана з наближенням президентських виборів 2019 року:

"Це провокація, безумовно. Провокація, організована чинною владою, думаю, що й чинним президентом, напередодні президентських виборів на Україні в березні наступного року. Тому потрібно щось робити, щоб ситуацію загострити і створити непереборні перешкоди для його конкурентів, насамперед з опозиції", — заявив Путін.

Він додав, що рейтинг чинного президента України Петра Порошенко "низький і у нього є шанси не потрапити до другого туру виборів".

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Ми надали лоцмана і спокійно провели їх в пункт призначення - Азовське море. Що сталося зараз? Чи не відповідали на запити прикордонних служб, увійшли в наші територіальні води. В наші води, які такими були навіть до приєднання Криму до Росії! Тобто в тому місці, де вони були нашими зараз. На пропозицію взяти лоцмана, навіть після порушення кордону, мовчали. Військові судна вторглися в наші води, і не відповів. А як повинні були діяти прикордонники? Якби діяли інакше, їх треба було віддати під суд!", - додав він.

Як відомо, 25 листопада українські кораблі та рейдовий буксир планово вийшли з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час цього завдання російське судно протаранило український буксир та пошкодило його.

Згодом російські судна обстріляли та захопили українські кораблі біля Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків дістали поранення. ФСБ Росії підтвердила обстріл і затримання українських кораблів у Керченській протоці. Загалом на трьох суднах були 24 українських військових, двоє з них службовці СБУ.

Дивіться: Путін про "Керченську кризу"

Нагадаємо, Росія перекидає на територію незаконно анексованого українського Криму протикорабельні берегові ракетні комплекси "Бал". Як повідомляв "Знай.ua", злочин Путіна у Керченській протоці нанесли на карту. Також "Знай.ua", захоплений ФСБ український моряк передав записку рідним.