Сирійцеві Хасан аль-Контару довелося не солодко. Щоб відстояти свої права чоловік прожив в аеропорту Куала-Лумпур у Малайзії майже дев'ять місяців. Його історія привернула міжнародну увагу і стала красномовною ілюстрацією доль багатьох сучасних біженців.

27 листопада він нарешті прибув до Канади – ця країна стала єдиною, яка погодилася надати притулок 37-річному сирійцеві після декількох років його вимушених напівлегальних поневірянь.

Волонтер Canada Сагіпд Society Лорі Купер, на перший час поселила хлопця в своєму будинку в канадському місті Вістлер (провінція Британська Колумбія).

Популярні новини зараз
Все, що накопичували – може зникнути: клієнти ПриватБанку втрачають заощадження ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло
Показати ще

Як повідомив Аль-Контар, його проблеми почалися, коли він працював в Об'єднаних Арабських Еміратах і посольство відмовилося продовжувати його паспорт, тому що він не пішов на військову службу.

Після цього він безуспішно намагався потрапити в Малайзію, Еквадор і Камбоджі, проте всі держави висилали його назад. Однак брати участь в конфлікті уродженець сирійського міста Ес-Сувайд не збирався.

"Я жива людина і не вважаю за потрібне брати участь у війні. Це було не моє рішення, - говорив він згодом ВВС. – Я не машина для вбивства і не хочу якимось чином брати участь у руйнуванні Сирії. Не хочу крові на своїх руках".

З простроченим паспортом аль-Контар втратив право на легальну роботу в ОАЕ та в жовтні 2016-го його нарешті заарештували. Після декількох місяців ув'язнення сирійський паспорт йому-таки продовжили (до січня 2019-го), однак з країни невдовзі депортували.

Сирієць ділиться успіхами свого проживання в аеропорту в соціальних мережах.

Деякі користувачі порівняли його з героєм Тома Хенкса у фільмі "Термінал".

У червні 2018-го Хасан аль-Контар опублікував скріншот електронного листа, який він відправив в американське космічне агентство NASA - з питанням про те, чи він може приєднатися до найближчої місії на Марс.

"На даний момент очевидно, що для мене немає місця на Землі, оскільки жодна країна не дає мені дозволу на в'їзд", - написав сирієць, додавши, що він може бути вартим кандидатом, так як подивився вже "чимало фільмів про космос".

Найбільшу активність на підтримку аль-Контара розгорнули канадські волонтери – зокрема мусульманська асоціація Британської Колумбії (провінція в Канаді) та благодійна організація Canada Caring Society. Остання зібрала понад 62 тис. підписів і $13,6 тис. на підтримку заявки аль-Контара на отримання статусу біженця в Канаді, а також забезпечила його юридичною підтримкою.

За сирійця заступилася навіть відома міжнародна організація Amnesty International.

"Арешт Хасана аль-Контара – ще одна помилка в низці непорозумінь щодо його справи. Депортувати його в Сирію було б жахливо, враховуючи критичну ситуацію там і очевидні ризики для безпеки, - заявила Amnesty International. - Влада Малайзії повинні поважати міжнародний принцип неприпустимості примусового видворення і знайти гуманне рішення важких поневірянь".

Breaking news...✌✌💪💪 جاءنا الآن مايلي: بيان رقم واحد

Geplaatst door Hassan Al Kontar op Maandag 26 november 2018

Нагадаємо, активісти створили символіку збірної біженців.

Як повідомляв портал "Знай.uа", волонтерка з Канади зняла на відео, як діти-мігранти танцювали і насолоджувалися, як йде сніг.

Також "Знай.uа" писав, кріптовалюти допоможуть вирішити проблему біженців.