Канцлер Німеччини Ангела Меркель покинула пост лідера своєї партії - Християнсько-демократичного союзу.

У п'ятницю, 7 грудня, Ангела Меркель офіційно залишила посаду керівника Християнсько-демократичного союзу (ХДС), вимовивши емоційну промову. Про це повідомляє офіційна сторінка партії в Twitter.

Меркель останній раз виступила з промовою на з'їзді партії, яка готується вибрати її наступника, котрий з великою ймовірністю може стати наступним канцлером Німеччини.

"Більше 18 років я була лідером цієї великої, гордої, єдиною народної партії, і для мене це було великим задоволенням, це була велика честь. Дякую вам", - заявила Меркель.

Під час виступу Меркель закликала своїх однопартійців дотримуватися тих же цінностей перед обличчям нових світових загроз.

"ХДС в 2018 році не повинна дивитися назад, а йти вперед, з новими людьми ... але з тими ж цінностями", - заявила канцлер.

Говорячи про численні виклики, з якими зіткнулася Німеччина - від стрімко мінливих технологій до зміни клімату і глобального ухилу в бік захисту інтересів - Меркель сказала:

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"В такі часи, як зараз, ми будемо захищати наші ліберальні погляди і наш життєвий уклад, як у своїй країні, так і за кордоном ".

"Сьогодні я хочу попрощатися зі своїми співробітниками в ХДС і сказати спасибі за роботу, працьовитість, ідеї, критику", - сказала Меркель .

Після промови вона ледь стримувала сльози, а делегати з'їзду хвилин десять стоячи аплодували Меркель.

Претендентами на посаду голови партії стали три особи:

Генеральний секретар ХДС Аннегрет Крамп-Карренбауер:

Колишній голова парламентської фракції ХДС/ХСС у бундестазі Фрідріх Мерц:

Міністр охорони здоров'я Йенс Шпан:

Опитування, проведене Infratest для телеканалу ARD в четвер 6 грудня, показав, що 47 відсотків делегатів підтримують кандидатуру Крамп-Карренбауера, тоді як 37 відсотків віддають перевагу Мерцу. Ще 12 відсотків підтримують міністра охорони здоров'я Йенса Шпана.

Високопоставлений представник ХДС, який говорив з виданням на умовах анонімності, сказав, що багато делегатів не визначились з рішенням і будуть дивитися на те, як покажуть себе кандидати в ході виступів у п'ятницю, 7 грудня.

Нагадаємо, 29 жовтня Меркель заявила, що відмовиться від посади голови Християнсько-демократичного союзу, яку займала 18 років, але залишиться канцлером ФРН до наступних виборів в бундестаг в 2021 році.

Після відходу з німецької політики вона не має наміру прагнути зайняти будь-яку посаду в керівництві Євросоюзу.

Як повідомляв портал Знай.ua, найбільш вірогідна наступниця Ангели Меркель на посаді голови партії та на посаді канцлера є Аннегрет Крамп-Карренбауер - чинний генеральний секретар ХДС, яка відома у вузьких колах, як "міні-Меркель" та вважається найбільш послідовною соратницею нинішнього канцлера Німеччини.

Також Знай.ua писав, як відхід Ангели Меркель з поста відіб’ється на Україні та Європі.