28 грудня, на 109-му році життя помер герой французького Опору Жорж Луанже. Під час Другої світової війни він врятував більше 300 єврейських дітей.

Про це повідомив Французький фонд пам'яті жертв Голокосту.

Жорж Луанже народився 29 серпня 1910 року в Страсбурзі в сім'ї вихідців з Польщі. Вже в дитинстві він вступив в єврейський молодіжний рух Ха-Тіква.

В 1940 році, будучи військовослужбовцем французької армії, він був узятий у полон німцями і відправлений у табір для військовополонених в Німеччині. Завдяки світлим волоссю і блакитним очам німці не підозрювали, що він єврей.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

Жоржу вдалося втекти і повернутися у Францію. Там він приєднався до єврейської гуманітарної організації Œuvre de Secours aux Enfants (OSE) - вона допомагала дітям єврейських біженців.

З квітня 1943 по червень 1944 року OSE допомогла сотням єврейських дітей бігти в Швейцарії. Луанже приписують порятунок не менше 350 дітей.

Учасник французького руху Опір використовував різні хитрощі, щоб переправити дітей через кордон. Так, він кидав м'яч на територію Швейцарії і велів дітям бігти і забирати його. В результаті вони виявлялися по той бік кордону.

Також він одягав дітей в траурний одяг і приводив на кладовищі, яке було розташоване в безпосередній близькості від кордону. По сходах могильника вони перелазили через стіну і потрапляли на територію Швейцарії.

За відвагу Луанже був нагороджений медаллю Опору, Військовим хрестом та орденом Почесного Легіону.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у молочному бідоні знайшли секретний архів українських повстанців: незабаром його покажуть всім. Відомо, що у бідоні з документами 1949-1952-х, були списки репресованих українців. Папери пролежали в землі 66 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у віці 112 років помер найстаріший чоловік в США, Річард Овертон: до того ж, він був самим старим ветераном Другої світової війни.
"Знай.uа" писав, що у харківській інфекційній лікарні, не виходячи з коми, помер учасник АТО, демобілізований Андрій Бакулін.