Штат Вашингтон може стати першим штатом в США, де поряд з кремацією та похованням, буде легалізовано компостування людини – використання людських останків в якості добрив.

Законопроект, який підтримав сенатор Джеймі Педерсен (Jamie Pedersen), дозволить перекомпостувати людські останки з допомогою особливої технології, яка прискорить розкладання і перетворить тіло в багату поживними речовинами землю, після чого її можуть повернути рідним померлого. Законопроект планується винести на обговорення вже у першій половині січня 2019 року. За словами політика, він вже отримав безліч листів, в яких йому зізнавалися в бажанні після смерті стати деревом або хоча б мати для себе іншу альтернативу.

Хоча "перетворення в дерево" та інші футуристичні ідеї поховання не можуть називатися абсолютно новими концепціями, Вашингтон може стати першим штатом, який дозволить компостування людини, якщо законопроект буде прийнятий. Ідея ця не тільки незвична, але й економічна. За даними Національної асоціації директорів похоронних служб, все більше і більше американців звертаються до краудфандінгу, щоб покрити витрати на похорон – середня їх вартість у 2017 році становила понад 7000 доларів. Порівняно з цим процес компостування помітно дешевше – очікується, що витрати сімей можуть скоротитися до 5500 доларів.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Процес дуже схожий на традиційне компостування: людські останки поміщають в камеру компостування і залишають розкладатися з допомогою органічного матеріалу. Час від часу в камеру поступає повітря, щоб допомогти мікробам прискорити розкладання, і приблизно через місяць в камері залишається лише трохи більше половини кубічного метра компосту. П'ятимісячне дослідження, в ході якого під контролем вчених розкладалося шість донорських тіл, було проведено під керівництвом співробітника місцевого університету Лінн Карпентер-Боггс (Lynne Carpenter-Boggs).

Дослідження ретельно контролювалося, щоб запобігти поширенню будь-яких шкідливих патогенних мікроорганізмів і не допустити появи занепокоєння в суспільстві, що призвело до поразки подібного законопроекту, спонсорованого Педерсеном в 2017-му році. У своєму дослідженні Карпентер-Боггс прийшла до висновку, що розкладені рештки не представляют угрозы, а результати своєї роботи вона планує представити вже в 2019-му році. Якщо законопроект буде прийнятий, він набуде чинності 1 травня 2020 року.

Нагадаємо, дослідникам вдалося виявити напис на стіні будинку, який допоміг назвати точну дату виверження Везувію.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дрони допомогли розкрити одну з головних таємниць людства.

Також Знай.uа" писав, під час вивчення останків загиблих у результаті виверження вулкана Везувій в 79 році нашої ери вчені відкрили сенсаційну правду.